10 sfaturi pentru barbati

1. Intr-o casnicie, dragostea trebuie sa vina, indeosebi dinspre barbat spre femeie. Acest lucru l-a facut si Hristos fata de Biserica Sa. S-a dat pe Sine Insusi ca sa o faca slavita.
 
2. Barbatul sa nu inceteze sa-i arate sotiei dragostea sa, precum si faptul ca toata truda si toata stradania lui au un singur scop: ca ea sa fie fericita.
 
3. Sotul ar trebui sa fie pentru sotie, in functie de imprejurari, uneori tata, alteori frate, altadata prieten si intotdeauna barbat al ei. Daca va face asta, va avea parte de o atitudine netulburata si armonioasa din partea sotiei, care, de multe ori este mai binevoitoare si mai jertfelnica, dar alteori, in fata unor evenimente neinsemnate, se descurajeaza si se teme.
 
4. Barbatul, care este cap familiei, sa nu tradeze dragostea si legatura cu sotia, deoarece diavolul si slujitorii lui nu vor inceta niciodata sa-i razboiasca, pentru a lovi insasi radacina vietii.
 
5. Barbatul Sa traiasca in intelepciune cu femeia sa, ca fiind faptura mai slaba, (1Pt. 3,7). Asta inseamna ca instrainarea femeii se vindeca prin iubire si prin delicatete, nu prin dojana si manie.
 
6. Firea femeii este atat de slaba, incat indata ce vede ca sotul arata o oarecare amabilitate unei alte femei, fie colega de serviciu, fie prietena, in sufletul femeiii se aprinde invidia. Nu pentru ca ar fi o pornire patimasa ci, din pricina dragostei ce i-o poarta sotului. De aceea sotul trebuie, prin tandrete, sa gaseasca butonul de imblanzire a sotiei.
 
7. Femeia, dupa nasterea primului copil, nu mai doreste atat rolul sexual al sotului, cat tandretea si afectivitatea acestuia. De aceea sotul trebuie sa cunoasca acest lucru si sa fie tandru cu sotia sa.
 
8. Niciodata nu trebuie ca sotul sa-i faca observatie sotiei in prezenta altora, pentru ca de multe ori, din egoism, sotii isi mustra sotiile mai ales in prezenta propriilor rude.
 
9. Sau, daca sotia da telefon sotului la serviciu, acesta sa nu-i raspunda rastit: Lasa-ma, n-am timp acum!, vorbindu-i cu asprime. Ci sa-i spuna: Iubito, am treaba acum, insa te voi suna eu putin mai tarziu. Cand sotia va intelege si se va convinge ca sotul o iubeste, atunci devine de bunavoie asternut picioarelor lui, gata de orice jertfa.
 
10. Sotiei nu trebuie sa-i ascundeti nimic, pentru ca va veni vremea cand veti fi descoperiti. Sa-i spuneti totul si sa va consultati cu ea in toate. Nu e bine ca sotia sa afle cele ascunse ale voastre de la rude, de la colegi, ori de la prieteni.
 
Daca femeia nu simte tandretea sotului, golul din inima ei nu va fi umplut nici de dragostea parintilor, nici a propriilor copii. Atat de mare e taina casatoriei, incat golul creat in inima femeii de lipsa afectivitatii sotului nu poate fi umplut nici macar de dragostea propriilor copii!
 
Asadar, cea mai mare responsabilitate pentru orice rau care intervine in casatorie o au barbatii, deoarece nu isi manifesta dragostea fata de sotiile lor. Iubesc femeile, dar, din nefericire, nu pe ale lor. Aceasta este radacina rautatii. Atunci apar gelozia si banuiala.
 
Extras din Marturie athonita in Romania, lucrare editata de Sfanta Manastire Vatopedi, 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *