12 cuvinte despre dragoste si iertare de la Ier. Savatie Bastovoi

A ierta inseamna a renunta la tine insuti ,la dreptul tau, la dreptatea ta pentru a indreptati pe cel ce ti-a gresit , inseamna sa mori tu pentru a lasa pe altul sa traiasca . Cu alte cuvinte ,a ierta inseamna sa reintorci la viata , sa daruiesti viata.  
 
***
 
Niciodata nu m-am simtit mai iubit, mai fericit, mai nou, mai deplin, mai puternic si totodata mai cuminte si mai smerit decit atunci cind am fost iertat pentru gresalele mele.
 
 ***
 
Mi-am dat seama cit de greu imi vine sa iert, cita durere si cita renuntare trebuie sa simt ,durere care ma apropie de moarte ,care ma omoara pe mine pentru a da celuilalt voie sa traiasca. A iubi inseamna a ierta, a ierta nu o fapta care este sau ti se pare gresita, a ierta adinc si necontenit, a ierta o data si pentru totdeauna raul ce se ridica impotriva ta.
 
***
 
Iubeste pentru a fi iubit si iarta pentru a fi iertat.
 
***
 
Toti sintem constienti de neputinta noastra de a iubi…
 
***
 
Dumnezeu, cind S-a pogorit in lume, mai inainte ne-a iertat, ne-a iertat pentru ca L-am tradat in Rai, ne-a iertat pentru ca ne-am indepartat de poruncile pe care ni le-a descoperit prin proroci, ne-a iertat pentru ca nu L-am primit pe Fiul Sau, ca L-am rastignit. Pentru toate ne-a iertat . Ne-a iertat- pentru ca ne-a iubit. Și noi sintem datori sa raspundem cu aceeasi dragoste.
 
***
 
A iubi inseamna a ierta.
 
***
 
Viata ne arata ca prieteniile se leaga la tinerete, dar arareori vei gasi un batrin care sa poata spune despre cineva ca ii este prieten.
 
***
 
Cuvintele de dragoste ale oricaruia dintre noi sint si ramin de dragoste numai in masura in care noi insine sintem prezenti in acele cuvinte.
 
***
 
A vorbi despre dragoste este la fel de greu ca si a vorbi despre Dumnezeu. Asa cum exista oameni care nu cred in Dumnezeu, tot asa exista oameni care nu mai cred in dragoste.
 
***
 
Trecutul este ca o prapastie in care, daca privesti prea mult risti sa cazi.
 
***
 
Dragostea pe care o revarsam asupra oamenilor este ca o lumina care descopera lucrurile aflate pina atunci in intuneric . Prin iubire cunoastem si vedem pe celalalt in adevarata lui lumina. Numai iubirea este vazatoare. Daca cineva vrea sa stie ce inseamna sa fii vazator cu duhul, trebuie sa stie ca asta inseamna sa iubesti.
 
***
 
Dumnezeu n-a voit nimic altceva de la noi in schimb pentru dragostea pe care ne-a dat-o, ci a voit ca si noi, fiecare la rindul nostru, sa facem acelasi lucru cu aproapele nostru… Daca este sa ne asemanam cu Dumnezeu in ceva, aceasta este puterea de a ierta. Dumnezeu ne-a chemat sa fim asemenea Lui, si asemenea lui Dumnezeu sintem cind iertam. Puterea de a ierta este insusire dumnezeiasca. Iertand celor ce ne gresesc ne facem partasi la dragostea cu care iubeste Dumnezeu lumea.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *