10 reguli de aur pentru cresterea unui copil

1. COMPORTAMENTUL TÄ‚U ESTE CEL MAI IMPORTANT ELEMENT AL EDUCATIEI COPILULUI
 
Nu presupune ca iti educi copilul doar cand discuti cu el, cand ii predai sau cand ii ceri sa faca ceva. Ii influentezi dezvoltarea in fiecare moment al vietii tale, chiar si atunci cand nu esti acasa.
 
Modul in care te imbraci sau vorbesti cu oamenii, modul in care te superi sau te bucuri, modul in care iti tratezi prietenii sau dusmanii, modul in care razi, chiar si modul in care citesti un ziar¦ toate astea conteaza enorm pentru un copil. El simte chiar si cea mai mica schimbare in comportamentul tau. Iti surprinde orice gand, fara ca tu sa-ti dai seama.
 
Daca esti grobian, daca bei prea mult sau, mai rau, ii insulti bunica sau mama, nici nu te gandi la educatie. Nu te pricepi deloc. Niciun sfat, nicio metoda nu te vor ajuta.
 
2. EDUCATIA TREBUIE SÄ‚ FIE SIMPLÄ‚, AUTENTICÄ‚, DAR SERIOASÄ‚
 
Modul in care iti educi copilul ar trebui sa se ghideze dupa aceste trei atribute. Seriozitatea nu inseamna sa fii, insa, suparat. Fii autentic, lasa-ti comportamentul sa se potriveasca momentului si realitatii din familia ta.
 
3. FIECARE PĂRINTE TREBUIE SĂ ȘTIE CLAR CE VREA SĂ VADĂ IN COPILUL LUI
 
Fii foarte clar in privinta dorintelor tale ca parinte. Gandeste-te bine la ele si vei afla unde gresesti. Nu te lasa descurajat, ai in fata multe cai corecte pe care inca nu le-ai abordat.
 
4. TREBUIE SĂ-TI CUNOȘTI BINE COPILUL. UNDE ESTE? CE FACE ȘI CU CINE?
 
Bineinteles, insa, ca trebuie sa-i dai copilului tau cat mai multa libertate. Copilul tau trebuie sa descopere si alte abordari sau idei, nu doar pe ale tale. Trebuie sa-ti ajuti copilul sa descopere bunatatea si raul din oameni si situatii, si sa lupte impotriva raului, in timp ce analizeaza realitatea. Acest proces natural nu poate avea loc intr-o bula.
 
5. CHEIA EDUCATIEI ESTE ORGANIZAREA
 
Educatia nu iarta micile greseli. Educatia nu e cultivata bine cand apare indiferenta. Buna organizare te ajuta sa fii atent la fiecare mic detaliu. Micile detalii au loc tot timpul, in fiecare zi, in fiecare ora. Ele construiesc un comportament.
 
Educatia are nevoie de timp bine folosit, mai degraba, decat o mare cantitate de timp.
 
6. NU IL FORTA SÄ‚-L AJUTI, DAR BUCURÄ‚-TE SÄ‚-L AJUTI
 
Ajutorul parintilor nu trebuie sa vina fortat, sa fie plictisitor sau enervant. Uneori copilul trebuie sa se lupte putin ca sa invete cum sa depaseasca provocarile si sa-si rezolve sarcinile complicate.
 
Dar, intotdeauna incearca sa-ti urmaresti copilul cand lucreaza. Nu-l lasa sa devina pierdut, confuz sau disperat. Uneori, copilul trebuie sa-ti vada atentia si vigilenta fata de el, dar, cel mai important, sa-ti vada increderea pe care o ai in el.
 
7. NICIODATÄ‚ NU-L RECOMPENSA SAU PEDEPSI PENTRU REZULTATELE MUNCII SALE
 
Dezaprob total introducerea unui sistem de recompense sau pedepse atunci cand vine vorba de munca. Simplul fapt ca rezolva o problema existenta ar trebui sa-i ofere bucurie copilului tau. Recunoasterea muncii facute este cea mai buna recompensa pentru efortul depus. Aprobarea ta pentru autenticitatea, efortul si metodele folosite este cea mai buna recompensa posibila.
 
Fii atent sa nu abuzezi cu laudele. Nu ar trebui sa-ti lauzi copilul in fata prietenilor tai. Mai mult, nu ar trebui nici sa-l pedepsesti sau sa amintesti despre rezultatele lui slabe in fata prietenilor tai. Principala idee este ca el sa munceasca si sa o faca bine.
 
8. UN COPIL NU VA FI CAPABIL SĂ IUBEASCĂ, DACĂ NU ȘTIE CÂT VALOREAZĂ
 
Sa iubesti, sa recunosti dragostea, sa fii fericit- toate astea inseamna sa te respecti pe tine si sa stii care-ti este valoarea.
 
9. NU TE SACRIFICA NICIODATÄ‚ PENTRU COPIL
 
Auzim foarte des parinti care se plang: Noi, parintii, le dam totul copiilor nostri. Sacrificam totul pentru ei, inclusiv fericirea noastra.. Ä‚sta este cel mai mare rau pe care i-l poti face copilului tau.
 
Este un dar cumplit. Pe de alta parte, daca vrei sa-ti otravesti copilul, ai putea, la fel de bine, sa-i dai copilului tau doar o cescuta din fericirea ta. E la fel.
 
10. NU-I POTI PREDA COPILULUI FERICIREA, DAR IL POTI EDUCA IN AȘA FEL INCÂT SĂ FIE FERICIT
 
Dragostea este cel mai frumos sentiment, ea creeaza minuni, creeaza oameni noi si cele mai mari valori ale omenirii.
 
sursa http://taticool.eu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *