Amprenta unui suflet sanatos sau bolnav este intiparita pe chipul fiecarui om

Desigur, amprenta unui suflet  sanatos sau bolnav este intiparita pe chipul fiecarui om. Ochii celui sanatos sufleteste sunt plini de lumina si oglindesc o privire blanda. Din launtrul sau izvoraste bucuria. Pe cand privirea celui bolnav duhovniceste este una iritata, incordata, iar ochii sunt uneori rosii. Si comportamentul sau exterior vorbeste despre faptul ca el n-are liniste si reactioneaza brusc la anumite evenimente, fiind agitat.
 
Prin manastiri am vazut multi oameni sanatosi duhovniceste. Ei pot fi batranei si cu capul aplecat spre pamant, iar in momentul in care isi ridica capul si-i privesti in ochi, observi  dragostea mare de care sunt plini. Cand intalnesti un asemenea staret si-i ceri binecuvantarea, sufletul ti se umple de bucurie! Iar cuvintele lui sunt pline de bunatate, de curatie, de lumina si har.
 
Alteori se intampla sa vezi si altceva, cum ar fi privirea sotilor cand se intorc acasa de la serviciu. Sotia se uita sa vada in ce stare este sotul sau, iar el, ca sa-si dea seama de dispozitia sotiei. Daca sotia are o privire dura, care prevesteste ca imediat se va intampla ceva, sotul este nevoit sa taca si sa caute cuvinte care ar mai ameliora situatia.
 
Din Indrumar crestin pentru vremurile de azi: convorbiri cu Parintele Ambrozie (Iurasov), vol. 2, Ed. Sophia, 2009, p. 351-352

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *