Barbatul sa vada in femeia sa un sprijin pentru mantuire

– Telul casatoriei este impreuna-lucrarea sotilor cu Dumnezeu pentru a naste fii si fiice lui Dumnezeu. In vremea alegerii este trebuinta de rugaciune, de multa rugaciune, pentru a se face o alegere buna, pentru a se gasi persoana potrivita acestui tel.
 
– Intr-o casatorie, barbatul sa vada in femeia sa un sprijin pentru mantuire. Sa-i arate dragoste si sa lupte pentru mantuirea lor.
 
– In ziua de azi este un privilegiu sa nu aiba cineva copii. Parintii sufera muceniceste: cand copiii cresc, societatea ii rapeste. Unii parinti isi idolatrizeaza copiii. Isi petrec toata viata prin ei si se identifica cu ei, traiesc doar pentru ei. Asta-i o greseala. Barbatul se insoteste cu femeia pentru a avea in ea un sprijin, pentru a ajunge sa se desavarseasca impreuna. Copiii sunt darurile lui Dumnezeu. De multe ori, odata cu copiii se naste si nelinistea parintilor, iar mintea se departeaza de la Dumnezeu.
 
Insasi firea (prin lucrarea creatoare, de viata datatoare si proniatoare a lui Dumnezeu) va conduce familia sa nu aiba multi copii. Sotii vor fi extenuati si nu vor mai putea da nastere la multi copii. Cand oamenii se casatoresc si Dumnezeu le daruieste copii, sa-I dea slava lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu nu le daruieste copii, trebuie sa fie linistiti, sa nu se tulbure din pricina asta.
 
– Problema nu este ca familiile sa nasca fiinte pentru realitatea istorica, ci persoane pentru realitatea cea mai presus de istorie, pentru Rai. Multi dau nastere la copii care ajung hrana iadului.
 
 
– Este nevoie ca sotul si sotia sa invete lepadarea de sine, sa-si taie voia unul in fata celuilalt. Atunci invata sa primeasca in existenta lor o alta existenta.
 
– Educatia copiilor incepe din ziua casatoriei; trebuie ca sotii sa traiasca in rugaciune, cu frica lui Dumnezeu. Daca mama se roaga atunci cand este insarcinata, pruncul simte lucrarea rugaciunii. Cand apare sarcina, parintii sa nu se tulbure. Sa se roage si cand vine pe lume pruncul, si cand il poarta in brate. Mama, tot ceea ce face, cu rugaciune sa faca. Sa-l inchine pe copil atunci cand doarme, sa se roage in timp ce-l alapteaza sau cand ii da sa manance.

Sursa: Știu un om intru Hristos, traducere: Ieromonah Teofan Munteanu, editia a doua, revazuta si adaugita, Editura Sophia, Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *