Cum citim Psaltirea?

Psalmii sa fie neincetat pe buzele tale; gura sa cante iar mintea sa se roage. Numele lui Dumnezeu fiind chemat, goneste diavollii si il sfinteste pe psalmist. Psalmii sunt linistea sufletului, ei rasplatesc sufletul cu pace. Psalmii atrag ajutorul Ingerilor, sunt arma impotriva fricii de noapte, sunt odihna dupa ostenelile zilnice. Psalmii si din inima de piatra scot lacrimi. Psalmii sunt lucrarea Ingerilor, viata cereasca, tamaie duhovniceasca. Psalmii sunt bucuria iubitorilor de Dumnezeu; ei amintesc judecata, desteapta sufletul spre Dumnezeu, triumfa impreuna cu Ingerii. Unde sunt psalmi imptruna cu zdrobirea inimii, acolo este si Dumnezeu impreuna cu Ingerii.
 
Din Despre rugaciune si trezvie in invataturile sfintilor parinti, traducere Cristea Florentina, Editura Egumenita, p. 150
 
 
 
Psaltirea sau Cartea Psalmilor lui David este una dintre cele mai frumoase scrieri ale Vechiului Testament, dar, in acelasi timp, este si o folositoare carte de rugaciune, foarte des utilizata atat la sfintele slujbe, cat si in rugaciunea particulara a credinciosilor. Citirea ei aduce mult folos duhovnicesc deoarece cuprinde rugaciuni adresate lui Dumnezeu, sub forma de lauda, de multumire si de cerere.
 
Sfantul Vasile cel Mare precizeaza, in Cuvantul-inainte la Psalmi, ca Psaltirea este o adevarata comoara de invataturi bune, punand la indemana fiecaruia dupa sarguinta lui tot ceea ce este de folos. Ea vindeca ranile cele vechi ale sufletului si aduce cat se poate de grabnic insanatosirea celui de curand ranit. Ingrijeste de cel bolnav si pastreaza intreg pe cel sanatos. In genere, ea face ca patimile, care, de-a lungul vietii omenesti cauta sa se cuibareasca in suflete, sa fie indepartate si la aceasta ajunge prin crearea ingrijita a unei stari sufletesti pline de bucurie si de placere, care face ca in suflete sa ia fiinta, cugetele cele intelepte.
 
In cult, randuiala citirii Psaltirii de la inceputul acestei carti ne arata precis care catisme, in ce moment al anului bisericesc si la care slujbe se citesc. Singura perioada a anului cand nu se citeste psaltirea este cea cuprinsa intre Miercurea Saptamanii Patimilor si Sambata Tomii, cu exceptia Deniei din Vinerea Patimilor.
 
In rugaciunea particulara a credinciosilor, Psaltirea nu se mai citeste dupa o regula de tipic, ce trebuie respectata cu strictete, ci este doar o carte care completeaza randuiala de rugaciune zilnica. Ea nu este obligatoriu de citit, dar aduce mult spor duhovnicesc atunci cand se adauga randuielii rugaciunii de dimineata si de seara. Cand se citeste de catre credinciosul de rand, se incepe cu formula Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri¦, se continua cu rugaciunile incepatoare, troparele de umilinta, Doamne miluieste de 40 de ori, Rugaciunea catre Sfanta Treime, dupa care se incepe a citi Psaltirea incet si cu luare aminte, fara sa te grabesti si cugetand mereu, ca sa intelegi si cu mintea cele ce citesti! Trebuie retinut ca citirea Psaltirii nu inlocuieste rugaciunea particulara, ci o desavarseste. Pot fi cititi psalmii mai ales in functie de starea sufleteasca in care ne aflam. Astfel, Psaltirea ne indica psalmii care se citesc in diferite imprejurari din viata noastra: pentru vrajmasi, pentru boala sau molima, cand cadem in pacat, cand suntem cuprinsi de spaima sau suparari, la dezlantuirea fortelor naturii, in vreme de razboi, la lucru s.a. Binecuvantarea de la preot pentru citirea psaltirii este buna, dar nu este obligatorie.
 
Exista impamantenita conceptia ca Psaltirea poate fi citita pentru pedepsirea vrajmasilor, insa aceasta sfanta carte nu se poate citi niciodata cu acest scop. In caz contrar, acest act nu mai este o rugaciune, ci o blasfemie. Dupa cum spune parintele Nicolae D. Necula, citirea Psaltirii trebuie sa trezeasca in noi sentimente de smerenie, iubire, iertare si incredere in Dumnezeu, nu ura si razbunare. In editiile tiparite ale Psaltirii, la sfarsit, se gaseste si un pomelnic frumos, pe care atat monahul, cat si mireanul sunt datori sa-l citeasca in fiecare zi, cu umilinta, cu osardie si cu evlavie.
 
sursa: ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *