Cum sa te rogi cand esti urat fara vreun motiv si necajit fara nici o vina?

Ce putem face in legatura cu vecinii care fac vraji, ne doresc raul si adeseori ne arunca in gradina lucruri vrajite? Cu ei nu poti trai in pace. Cum sa te rogi cand esti urat fara vreun motiv si necajit fara nici o vina?
 
Cand un om merge la sanatoriu (centru balneo-cli-materic) pentru a-si imbunatati sanatatea, el urmeaza toate metodele de tratament indicate de medic, inclusiv baile de namol. El chiar plateste pentru aceasta si-i multumeste medicului, fiind uns din cap pana-n picioare cu namol negru. Nu stiu de ce noi nu le multumim celor care ne improasca cu noroi pe gratis. Barfa, vorbirea de rau, cuvintele de ura sunt namolul care vindeca sufletul nostru si noi trebuie sa-l primim cu bucurie, stiind ca este spre curatirea noastra.
 
Dumnezeu a spus: Prin rabdare mantuiti-va sufletele voastre, pentru ca doar cel ce va rabda pana la capat se va mantui. Cum, totusi, poti dobandi rabdarea, atunci cand n-o ai? Unui asemenea om Dumnezeu ii ofera lectii de rabdare si smerenie. Bunaoara, vecinii se inraiesc, fac galagie, ne cearta, ne barfesc. Daca nu le vom mai atribui nici o vina si-I vom multumi Domnului ca ni i-a trimis pentru schimbarea in bine a sufletului nostru, acesta se va insanatosi. Caci intr-un suflet sanatos nu exista nici suparari, nici irascibilita-te. In el nu se afla decat compatimire fata de cei cazuti in rele, dragoste, milostenie si Dumnezeu insusi locuieste acolo.
 
Cand se intampla ca omul sa fie cuprins de o boala foarte grea cum ar fi cancerul, aceasta nu este decat o posibilitate nemaipomenita pentru el de a corecta tot ce nu era bine in viata lui, pentru a-si spovedi pacatele, pentru a se pocai si impartasi. Omul poate ajunge pe calea cea dreapta chiar si cu o luna sau cu o saptamana inainte de moartea sa. Dumnezeu ne primeste si in ceasul al unsprezecelea, iar rasplata tuturor celor care s-au intors la el este aceeasi, mantuirea. Important este cum vom pasi pe cealalta lume. Cu fapte bune, cu smerenie, cu sufletul curat sau incarcat cu pacate nespovedite. Cea mai cumplita stare a omului este cand sufletul acestuia este impovarat de pacate.
 
Este adevarat ca suntem chinuiti de duhurile rele, insa numai cu ingaduinta Domnului. El stie mai bine decat noi insine ce ne este de folos si, dorind sa ne curateasca sufletul, ca un Parinte iubitor ne da leacuri amare, iar cand avem nevoie de mila, el ne mangaie si ne imbarbateaza.
 
Fara voia lui Dumnezeu nimeni nu poate avea putere asupra noastra: nici o babuta sau mosnegel, nimeni nu ne va putea pricinui rau. Atunci cand omul frecventeaza mereu biserica, el se gaseste sub protectia deosebita a lui Dumnezeu si El il apara pana la moarte. Chiar daca se va intampla ca omul sa uite de Parintele sau Ceresc, sa nu-I mai fie credincios si sa nu se mai roage, cu toate acestea Tatal sau Ceresc nu va uita de el. Dimpotriva, se va stradui sa-si intoarca fiul ratacit. in acest scop, ii poate aminti de existenta Sa prin necazuri, boli sau nenorociri.
 
Putem sa ne izbavim de supararea fata de cei care ne fac rau si ne vorbesc asemenea in felul urmator: sa ne inchipuim ca acei oameni care ne pricinuiesc raul sunt arma voii lui Dumnezeu si sa ne rugam Lui: Doamne, ajuta-ma sa pot duce toate acestea pana la capat! Caci noi suntem mandri, bolnavi, stricati. De ce se supara omul? De ce, atunci cand este corectat pentru ceva prin cuvant, el explodeaza: Cu ce drept mi se spune aceasta? Dar nu stiti cine sunt eu? Aceasta este o boala a sufletului. Oriunde l-ai atinge, peste tot il doare. insa in imparatia lui Dumnezeu intra oameni sanatosi si puternici in duh.
 
Indrumar crestin pentru vremurile de azi. Convorbiri cu Parintele Ambrozie. vol. 1, Editura Sophia, Bucuresti, 2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *