Daca ar sti un duhovnic tanar ce-l asteapta, n-ar mai spovedi in viata lui!

Daca ar sti un duhovnic tanar ce-l asteapta, n-ar mai spovedi in viata lui!
 
Cand am inceput eu sa marturisesc, au venit peste mine niste patimi, dar nu asa…ci cu putere mare! Si erau patimi despre care eu nici macar nu auzisem vreodata! Si ma luptau cu atata forta incat nu mai dormeam noptile. Duhovnicii nu spun. Nu spun pentru ca e descurajant pentru tineri.
 
Nu stie nimeni cu cata furie e atacat un duhovnic! Cand mi-am dat seama cu cine am de-a face si cat de mare e lupta mi-am zis: si daca am sa vad cu ochii mei un preot duhovnic, sau chiar un ierarh pacatuind, nu odata, ci chiar in repetate randuri si tot nu-l voi judeca vreodata, cand stiu cate patimeste de la diavolul un duhovnic. O singura data in viata si intr-un singur punct sa fie slab un duhovnic si sa vezi cu ce forta va fi atacat prin acea slabiciune a lui. Legiuni de draci asteapta o bresa la un duhovnic.
 
Spovedesc de sase ani. Insa un an si jumatate n-am stiut prea bine ce-i cu mine din cauza ispitelor ce au venit asupra mea. Uneori ma intrebam daca voi mai ramane crestin, nu monah, asa atacuri diavolesti am avut de indurat. Nici n-apucam bine sa ma ridic dintr-o ispita ca ma lovea cu alta. Eei! Atuncea de ma vedea cineva ce-ar fi zis despre mine? De asta ma doare tare mult lipsa de intelegere si a dragostei. Vezi cum stau lucrurile? De exemplu, sa zicem ca un om isi da viata pentru tara lui. Cum este el privit? Ca un erou, nu?
 
Dar duhovnicul, preot de mir sau monah fiind, care se sacrifica pentru ca sa salveze un suflet de la moarte, cum se numeste el? Iar de se intampla sa se piarda – sa nu fie!, in incercarea de a salva sufletul cuiva, ce vei spune despre el? El, care a murit luptand sa salveze suflete de la moarte! Celui cazut in transee pe buna dreptate i se spune erou, dar de ce il dispretuim pe duhovnicul cazut in incercarea de a salva un suflet de la moarte? El de ce devine un paria si nu e un erou?
 
 
Dintr-un interviu cu Parintele Iustin Miron, staretul Manastirii Oasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *