De cate ori trebuie sa ierti?

Iertarea nu are nimic de a face cu meritul cuiva de a fi iertat, este un act de dragoste, nu de dreptate.
 
Daca alegem sa nu-i iertam pe cei ce ne-au ranit, ne punem sub controlul lor.
 
Iertarea celorlalti reprezinta primul pas urias, ducand la eliberarea noastra completa din lanturile care inconjoara o inima indurerata. Daca reactionam cu amaraciune in inima fata de cei ce ni se opun si chiar ne fac rau, am fi sclavii acelor oameni pentru tot restul vietii iar reactia noastra fata de ceea ce ne-au facut altii ar putea sa dauneze la fel de mult ca si ofensa initiala.
 
Indiferent daca ceea ce ni s-a facut reprezinta ceva foarte grav sau mai putin grav, rezultatul final al neiertarii este acelasi. Cand alegem sa nu iertam pe cineva, amaraciunea, resentimentul si mania se aduna si apoi prind radacini in interiorul nostru. Actioneaza ca si cancerul asupra emotiilor noastre si ajungem sa fim plini de noduli in interior, indiferent cat de indreptatiti am crede ca suntem si indiferent cat ar fi gresit persoana in cauza.
 
Ne putem compara cu ei, ne putem inalta pe noi insine intr-o pozitie superioara si ne putem justifica lipsa de iertare fata de ceilalti pe motivul ca suntem mult mai buni decat ei dar, in realitate, aceasta nu ne ajuta deloc.
 
S-ar putea sa fie adevarat ca cei ce ne-au ranit au gresit impotriva noastra la un nivel mult mai profund decat am fi putut noi gresi fata de ei. Dar aceasta nu diminueaza efectul pe care neiertarea il are asupra noastra in interior.
 
Ofensa pe care deja am suferit-o se multiplica, zi dupa zi, ca rezultat al propriei noastre neiertari. In cele din urma, devine epuizanta, iar propria noastra persoana ajunge sa se piarda intr-o mare de resentimente, care pot duce la ani de probleme emotionale, psihologice si chiar fizice.
 
Iertarea este o optiune. Este o alegere. Este o decizie pe care o iei in mod volitiv, cu vointa ta, pentru ca asa vrei tu. Nu are legatura cu emotiile, dar beneficiile ei nu intarzie sa apara la nivelul emotiilor tale. Si trebuie sa faci asta in fiecare zi, in fiecare situatie, oricat ar fi ea de dramatica. De cate ori trebuie sa ierti? De fiecare data.
 
Peter Horrobin, Cea mai puternica rugaciune de pe pamant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *