Demnitatea de a fi mama este cea mai mare demnitate a Femeii…

Preotul Marcel Stavara, de la Biserica Icoanei din Bucuresti, a asemanat, intr-o metafora superba, eforturile mamelor cu o veritabila preotie a femeii. Remarca a venit cu prilejul unei intalniri cu noii parinti, ce a prefatat Taina Botezului.
 
Desi, in ortodoxie, nu exista preotia femeii ca atare, preotia femeii este exact ce faceti Dvs. acum, a spus preotul Marcel Stavara in fata proaspetelor mamici.
 
Nu exista nici o diferenta intre un pustnic care face 300 de matanii pe noapte, si o mama care se trezeste in fiecare noapte, de 3 ori pe noapte, de colicii copiilor. Colici, dinti, si ce o sa mai apara. Nu este nici o diferenta.
 
Demnitatea de a fi mama este cea mai mare demnitate a Femeii, a mai spus preotul de la Biserica Icoanei, din sectorul 2 al Capitalei.
 
Baita mirului, o superstitie
 
Totodata, preotul Marcel Stavara a demontat superstitiile asociate acestei mari Taine crestine, Taina Botezului:
 
Nu exista baita mirului. Este o inventie a poporului roman superstitios. Baia de a doua zi este o simpla baie. Nu trebuie sa ii puneti copilului, in apa, petale, busuioc, miere, bani, grau¦ Nu facem baie in prima zi, pentru ca sunteti la petrecere si o sa mai aveti baite sarite, va asigur. Este o simpla baie, pe care o fac parintii de obicei. Nu se ia nici mirul, nici harul, nici botezul, nimic. Pupam copilul in ziua respectiva, imediat dupa botez. Nu se ia nici un botez, nici un har, nici un mir.
 
Nu am venit 60-70 de ani pe lume ca sa platim intretinerea, sa ne inghesuim in tramvai, sa avem necazuri, tristeti, si putine bucurii. Am venit sa ne castigam Imparatia lui Dumnezeu, de pe acum
 
Marcel Stavara a tinut si sa le reamintesca nasilor ca poarta o responsabilitate uriasa:
 
Eu impart cu Dvs. Nasii aceasta responsabilitate: sa ii invatam pe copii ce inseamna Hristos Dumnezeu, opera de mantuire si care este sensul venirii lor la existenta. Ca nu am venit 60-70 de ani pe lume ca sa platim intretinerea, sa ne inghesuim in tramvai, [sa avem] necazuri, tristeti, si putine bucurii. Am venit sa ne castigam Imparatia lui Dumnezeu, de pe acum, si sa traim in viata Lui, cum ne zice El.
 
Tocmai de-asta s-a intrupat Hristos, sa nu ne confectionam noi ideile despre Dumnezeu, ci sa traim exact cum ne-a zis El. Responsabilitatea Nasului e foarte mare. Nasul nu ia ceva de forma, asa¦ Da banii pe o lumanare scumpa, si a rezolvat.
 
Preotul Marcel Stavara le-a vorbit proaspetilor parinti si nasilor acestora despre Taina Botezului
Totodata, preotul Marcel Stavara i-a invitat pe proaspetii parinti, ca si pe ceilalti, sa isi reconstientizeze botezul si credinta.
 
Hristos Cel Inviat se uneste cu copiii nostri si cu noi la botez, caci aceasta este foarte important, sa reconstientizam si noi botezul nostru! A intelege ca nu sunt al nimanui aici pe pamant, ci de mic m-am unit cu Hristos.
 
Responsabilitatea Nasului e foarte mare. Nasul nu ia ceva de forma, asa¦ Da banii pe o lumanare scumpa, si a rezolvat.
 
Zice Sfantul Nicolae Cabasila: Hristos se asaza in cel mai ascuns ungher al fiintei mele, de la botez. Eu trebuie doar sa il gasesc. Sa am linistea interioara si pacea si bucuria de a-L gasi pe Hristos cu orice fapta buna pe care o savarsesc. Si la rugaciune, bineinteles.
 
Trebuie sa ne cunoastem credinta si sa o traim, a conchis preotul de la Biserica Icoanei.
 
sursa http://matricea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *