Desfacerea cununiei

La un preot batran a venit un cuplu de tineri, solicitandu-i desfacerea cununiei, pe motivul ca ei doi nu prea se potrivesc cu caracterele. Preotul cu compasiune a primit rugamintea lor :
 
– Ei daca asa e de grav, atunci sa mergem, pentru a inlatura acest obstacol din viata voastra.
 
 Sotul si sotia fericiti il urmeaza pe parinte, anticipand bucuria ca deja in curand se vor putea scapa de povara unei casatorii esuate si a incerca sa-si refaca viata.
 
Preotul a intat in altar, s-a imbracat in vesmintele de sarbatoare, a aprins lumanarile, si a iesit in fata sotilor.
 
Pe cei ce doreau anularea casatoriei i-a invitat sa treaca in fata amvonului, a deschis usile imparatesti , a luat Evanghelia din altar, care era imbracata in fier, si avand o greutate destul de impunatoare, si a mers in fata mirelui si l-a intrebat solemn:
 
– Vrei tu robul lui Dumnezeu Ioan, sa anulezi casatoria cu roaba lui Dumnezeu Elena, sa incalci promisiunile facute in fata lui Dumnezeu la Taina Cununiei si sa fii un calcator de lege?
 
– Da, parinte, asta imi doresc.
 
Preotul cu toata puterea l-a lovit pe Ioan peste cap cu Evanghelia, si, in timp ce acela isi revenea de la soc, s-a dus la mireasa si la fel de celebrat a intrebat:
 
– Doresti tu roaba lui Dumnezeu, Elena, sa anulezi casatoria care te uneste de robul lui Dumnezeu Ioan, sa incalci promisiunile facute in fata lui Dumnezeu la Taina Cununiei si sa fii o calcatoare de lege?
 
– Da, parinte, imi doresc.
 
Cu un ecou a rasunat lovitura primita si de tanara sotie in biserica goala, iar parintele era deja din nou in fata sotului. Preotul din nou i s-a adresat cu aceeasi intrebare si primind un raspuns afirmativ, cu aceasi forta cobori Evanghelia peste capul sotului nefericit. Dupa care procedura se repeta si cu sotia.
 
Astfel parintele trecea de la mire la mireasa, si de la mireasa la mire, revenind cu aceeasi intrebare si in acelasi mod corespunzator aplicand peste capetele lor sfanta Evanghelie, pana la un moment, cand acestea disperati au strigat:
 
-Parinte, pai cand in sfarsit va avea loc desfacerea cununiei ?
 
– Pai, pana ce moartea nu va va desparti !
 
Cuplu a fugit bin biserica si refacandu-si rasuflarea, pe o strada laterala din apropiere, au decis totusi sa pastreze casatoria pana la sfarsit. Ca sa nu se mai intample ceva ¦

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *