Despre cei sapte Arhangheli

Astazi, 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. 
 
Asadar, nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu. Arhanghelii sunt de fapt sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil.
 
Si pentru ca se spune ca pomenim Soborul tuturor puterilor ceresti ale celor fara de trup, e bine sa stim ca e vorba de 9 “cete”: Serafimii, Heruvimii, Scaunele, Domniile, Stapaniile, Incepatoriile, Puterile, Arhanghelii si Ingerii.
 
Dar sa ne rezumam la Arhangheli:
 
Mihail (“Acela care este ca Dumnezeu” sau “Cine este cel care e ca Dumnezeu?”) este voievodul ostilor ceresti, primul din ceata Sfintilor Arhangheli. El poarta sabie de foc si are rolul de a pazi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrajmasilor. Arhanghelul Mihail a strigat: “Sa luam aminte!” atunci cand Lucifer a gresit in cer si a inceput a cadea multime de ingeri. La aceste cuvinte a incetat caderea ingerilor. Tot Mihail s-a certat cu diavolul in pustiul Arabiei pentru trupul lui Moise, zicand: “Sa te certe pe tine Domnul!” (Iuda 1, 9). De asemenea, el a insotit pe poporul ales din Egipt in pamantul fagaduintei. El a adus cele zece pedepse peste poporul cel impietrit al lui Faraon.
 
S-a aratat pazitor ostilor lui Isus Navi, caruia i-a zis: “Eu sunt Voievodul ostilor Domnului si acum am venit” (Iosua 5, 14).
 
A stins cuptorul celor trei tineri din Babilon. A pazit pe Daniil in groapa cu lei si a adus foc si pedeapsa peste Sodoma si Gomora.
 
El a dat biruinta lui Ghedeon in lupta. El l-a scos viu pe Lot din Sodoma. Tot el, la sfarsitul veacului, impreuna cu ceata arhanghelilor, va suna din trambita, va scula pe cei morti si va aduna toate neamurile la judecata, dupa marturia Sfantului Apostol Pavel care zice: Ca Insusi Domnul, intru porunca, cu glasul Arhanghelului si intru trambita lui Dumnezeu, se va pogori din cer (I Tesaloniceni 4, 16).
 
Gavriil (“Omul (puternic al) lui Dumnezeu” sau “Dumnezeu este puternic”), este arhanghelul bunelor vestiri. El poarta crin de neintinata bucurie.
A fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului.
A adus vestea zamislirii Maicii Domnului lui Ioachim si Anei.
A vestit in templu Sfantului Zaharia ca sotia lui va naste la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul.
Sfantul Arhanghel Gavriil a rostit primul numele lui Iisus.
A dat nume Sfantului Ioan Botezatorul. A vestit pastorilor nasterea lui Hristos si a fost primul care a cantat: “Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!” (Luca 2, 14). El a descoperit magilor taina intruparii. El a linistit pe Iosif cand voia sa lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit sa fuga in Egipt cu Pruncul si iarasi sa se intoarca in Nazaret.
 
Rafail (“Dumnezeu vindeca” (“Vindecare de la Dumnezeu”) al treilea arhanghel, este tamaduitor al neputintelor omenesti.
 
Uriil (“Lumina sau Focul lui Dumnezeu”) este luminator al celor intunecati.
 
Cei dintai patru arhangheli (Mihail, Gavriil, Rafail si Uriil) sunt cei ce stau in cele patru colturi ale Marelui Tron al lui Dumnezeu (Ma’aseh Merkabah). Impreuna cu ele stau cele patru fapturi cu sase aripi (Ayyot), cei patru Heruvimi , cei cu ochi multi, cu patru aripi, patru brate si patru fete, precum si cele patru Roti (Ophannim) cele cu ochi multi sau Vanturile (Duhurile) de furtuna (Galgallim), pe care crestinii, (dupa exemplul marelui Pavel apostolul si al ilustrului sau ucenic, sfantul Dionisie Areopagitul) le numesc Tronuri. Acesti patru arhangheli sunt cei care au pazit cele patru armate ale poporului lui Israel in salbaticie: la Nord, la Sud, la Rasarit si la Apus. Ei sunt ingerii celor patru vanturi, dupa cuvantul Scripturii care zice : “[Tu esti] Cel ce faci pe ingerii Tai duhuri si pe slugile Tale para de foc” (Psalm 103, 5)
 
Salatiil (“Porunca, Vestitorul sau Rugaciunea lui Dumnezeu”, intrucat porunca si rugaciunea sunt cele doua moduri de comunicare: una descendenta, cealalta ascendenta) este rugator fierbinte pentru neamul omenesc.
 
Gudiil (“Marirea, Lauda sau Slavirea lui Dumnezeu”) este slavitor al lui Dumnezeu si intaritor al celor ce se nevoiesc la fapte bune.
 
Varahiil, (“Binecuvantare sau Binecuvantari de la Dumnezeu”) ultimul arhanghel, este aducator de binecuvantare dumnezeiasca pe pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *