Faceti-va timp pentru singuratate…

Singuratatea a fost si ramine o tema fundamentala a literaturii, chiar si pentru faptul ca actul scrierii este unul intru totul singuratic. Oamenii scriu atunci cind sint singuri. Majoritatea scriitorilor au avut nevoie de singuratate pentru a scrie, iar atunci cind scrierile erau dictate scribilor ele oricum reflectau ginduri si meditatii la care autorii ajungeau in deplina singuratate.
 
Dintotdeauna, oamenii singuri au constituit un mister, pentru ca peste tot in lume se stie ca revelatiile se primesc doar in singuratate. Atunci cind Moise a trebuit sa vorbeasca cu Dumnezeu, el s-a suit in munte, instrainindu-se de comunitate.
 
Cu cit lumea interioara a cuiva este mai bogata, cu atit acel om isi doreste singuratatea. A te teme de singuratate este dovada imaturitatii spirituale si a incapacitatii de a intelege adevaratele sensuri ale conditiei umane.
 
Pentru a scapa de insingurare, oamenii au inventat aparate care inlocuiesc oamenii: aparate care redau muzica, aparate care proiecteaza oameni si animale in miscare, au creat industria filmului, astfel incit omul modern este bombardat in orice moment de imitatiile comunicarii, care nu sint nimic altceva decit un miraj. Iar cu mirajul nu poti vorbi.
 
Oare putem spune filmului: te iubesc? Sau putem vorbi cu butoanele care pornesc muzica? Nu. Dar nici nu simtim nevoia, imi veti spune. Foarte corect. Toata aceasta harmalaie menita, aparent, sa ne atrofieze sentimentul insingurarii, de fapt ne anihileaza nevoia de a comunica, de a formula, de a transmite.
 
Putem formula doar ceea ce am inteles, intelegem doar ceea asupra a ce am meditat, meditam doar atunci cind avem conditii, iar conditia primordiala a meditatiei este singuratatea. Deoarece nu mai avem ocazia sa petrecem singuri, nu mai ajungem nici sa meditam asupra a ceea ce sintem si ce simtim. Din cauza ca nu gindim nu formulam si pentru ca nu avem o formula personala a ceea ce sintem si simtim nici nu mai avem ce spune.
 
Daca veti derula peretele vostru de FB, in cazul in care nu aveti un perete plin de filme cu pisici, reclame la pantofi sau stiri despre bombe si accidente, atunci veti vedea ca chiar si cei mai inteligenti dintre prietenii vostri nu fac decit sa comenteze fapte straine: ce au facut politicienii, cum au reparat o strada etc. Incep sa dispara oamenii care va pot povesti o experienta proprie a spiritului lor, iar asta ii ascunde tot mai mult si mai mult de ochii nostri, amestecindu-i in iuresul lumii.
 
Va veni vremea cind oamenii se vor recunoaste dupa felul in care inteleg singuratatea, pentru ca pe unii singuratatea ii innebuneste, iar pe altii ii preface in ingeri.
 
Ca oamenii sufera de singuratate, nu e un secret. Nu e o aratare noua pe pamint. Doar ca s-a schimbat rostul insingurarii, astazi tot mai putini scot din singuratatea lor poeme si flori pe care sa le daruiasca lumii.
 
Faceti-va timp pentru singuratate.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *