Faptele, nu oala cu laptele!

Era un pustnic aproape de un sat, asa, pustnic sfant. Acuma, o femeie, aproape de Pasti, ce s-o gandit: Mai, saracul pustnicul acela, sa-i duc o oala de lapte, sa aiba si el pentru Pasti, sa beie oleaca de lapte dulce. Dar chestiunea aceea era vineri, in Vinerea Mare. Acum bate ea acolo la poarta, la pustnic, si cand o venit acela i-o dat oala cu laptele. Da’ i-o spus: Fa bunatate, toarna laptele in ceva si da-mi oala inapoi. Pustnicul o intrat in casa, o cautat un ceaun, da’ n-o gasit nimic. S-o intors, o baut laptele in fata femeii si apoi i-o dat oala inapoi.

Femeia, cand o vazut ce face pustnicul, s-o smintit. S-a dus acasa, a spus si in dreapta si-n stanga, acolo era si episcopia, mitropolia, pana o ajuns vorba si la mitropolit¦ S-o scandalizat toti:

Auzi tu, in Vinerea Mare sa bei lapte si spui ca esti pustnic, calugar. Noi am crezut ca omul asta-i sfant, dar asta-i cu desavarsire zapacit. Sa-l scoatem afara!

Acuma, cand au ajuns la episcop, ca toti s-au dus la el, le-a zis acesta: Sa-i spuneti sa vina la judecata dupa ce au trecut Sfintele Pasti! S-au dus si i-au spus. Acuma, daca s-o dus si i-o spus, pustnicul, cand o plecat de la pestera, o prins un leu, s-o suit calare si a luat si un sarpe cu el, ca cum ar fi un bici, sa-l bata pe leu ca sa mearga. A ajuns in oras, a intrebat: Unde-i Mitropolia? Uite, aicea. S-o dus acolo, l-o legat pe leu de o poarta si pe sarpe l-o pus de gat, asa, ca cum ar fi bici. Oamenii, cand l-o vazut: Mai, ce-i cu aia, ce-i atarna? Toti au fugit in dreapta, stanga¦

Eh, l-o dus acolo; mitropolitul si acei care l-o parat il asteptau ca sa-l judece, cum o indraznit el sa spurce sfanta si marea zi, Vineri, sa beie lapte? Acuma, i-o spus cutare, apoi de ce, cum ai indraznit?, o inceput acolo discursurile lor, el cine stie ce o fi zis, iertati-ma, parintilor¦ Da’ stand acolo, era o femeie cu un copilas in brate, copil mic, si pustnicul il intreaba pe baiat: Mai copilule, cine esti? Cine-i tata tau? El raspunde: Preafericitul Parinte e tata meu. Cand o auzit asta, toata lumea, eh, o ramas toti ca trasniti.

Nu putea sa vorbeasca copilul, era mic.

Era mic, in fasa, cum se cheama, da. Eh, acuma, dupa aceea, pustnicul s-o intors spre episcop si i-o zis: Ei, parinte mitropolite, faptele, nu oala cu laptele!

Vezi, multi dintre sfinti erau la inaltime, da’ faceau cate o neghiobie ca sa nu-i socoteasca lumea sfinti, ca daca te socoteste lumea sfant, de-acuma se instaleaza in sufletul tau inaltarea mintii si ai cazut. Deodata ai cazut.

De aceea, Sfintii Parinti, care erau apropiati de Dumnezeu, niciodata nu se aratau ca-s sfinti. Cutare parinte era sfant, dar niciodata in lume nu se mandrea, ca aceea-i cea mai mare primejdie, caderea orisicaruia. Ca lumea zice ca esti sfant, cutare, si apoi de-acuma tu, ca om, zici: Vezi, nu sunt ca cutare si ca cutare. Eh, daca ai gandit aceea, ai si cazut. Smeritu-m-am si m-am mantuit.

Extras din Staretul Dionisie,  Lumea si vremurile de pe urma, Vol. 2 Editura Prodromos 2010

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *