In viata de familie orgoliul si mandria sunt dusmanii cei mai periculosi

In filme, probabil si in viata, de altfel,, se intalneste urmatoarea scena: dupa 10-15-20 de ani, sotul si sotia se afla alaturi, in acelasi pat, si deodata unul dintre ei intelege ca alaturi de el se afla un om cu desavarsire strain, cu care nu are ce sa discute. Care este problema reala: faptul ca la vremea respectiva nu si-a ales pe cineva cu interese apropiate sau faptul ca dragostea a pierit si din aceasta cauza deosebirea, sa zicem de gusturi muzicale, i se pare o problema foarte mare?

Inseamna ca ei n-au ramas cu nimic din experientele prin care au trecut. In general, ce este dragostea? Cuvantul acesta acopera trei aspecte: cel duhovnicesc, cel trupesc si cel sufletesc. Componenta duhovniceasca trebuie sa fie neaparat prezenta in dragostea dintre soti. Cea trupeasca poate slabi, dar cea duhovniceasca nu face decat sa creasca odata cu anii, intr-o casnicie deplina.

Ce dragoste au in vedere sotii atunci cand spun ca dragostea a pierit? Dupa cum se vede, dragostea trupeasca a trecut, iar cea duhovniceasca nu s-a manifestat inca. Sau nici nu a existat… Iar de aceasta sunt vinovati chiar ei, intrucat Domnul a zis: Porunca noua va dau voua, sa va iubiti unul pe altul (Ioan 13, 34). Daca cineva vrea sa iubeasca pe altcineva (adica sa-si iubeasca sotul, respectiv sotia), Domnul ii va da har s-o faca.

Se pune adeseori intrebarea : Dar ce sa faca daca s-a indragostit de altul?. Fara indoiala ca vom intalni de-a lungul vietii noastre oameni mult mai frumosi, mai inteligenti, mai interesanti decat sotul, respectiv sotia noastra. Domnul ingaduie sa-i intalnim pe acesti oameni ca sa fim pusi la incercare, sa dovedim ca suntem crestini. Daca raman credincios familiei mele, ii raman credincios lui Dumnezeu.

Nimic din ceea ce poate calca integritatea si sfintenia Bisericii casnice nu trebuie sa intre in ea

Deseori, cauza divortului are la baza influenta mamei ori prietenelor (prietenilor) sotiei, respectiv sotului.

Atunci cand, dupa savarsirea cununiei, le predic tinerilor insuratei, le amintesc cuvintele Apostolului, care arata ca familia este o mica Biserica, iar Biserica cea sfanta este si neprihanita. Ca atare, nimic din ceea ce poate calca integritatea si sfintenia Bisericii casnice nu trebuie sa intre in ea.

Atat sotul, cat si sotia trebuie sa pazeasca din toate puterile aceasta mica Biserica. Nu trebuie sa le faceti confidente deosebite altora, nici macar cu privire la lucrurile care va ingrijoreaza. Este absolut inadmisibil sa discutati despre viata voastra familiala cu prietenele, mai ales cu cele nemaritate. Uite ce mi-a zis! / Pai, raspunde-i si tu asa si pe dincolo! Ã¢â‚¬â€œ si deja a si fost aruncata samanta viitorului divort! Sotia nu trebuie sa-si permita sa-si puna nici macar in gand intrebarea Cum a putut sa-mi zica asa ceva!?, pentru ca totul incepe de la ganduri…

Acelasi lucru se intampla si cu mamele. Știu cateva cazuri cand mamele si-au divortat fiicele. Cauzele principale sunt dorinta de a fi singurele posesoare ale copiilor lor, si invidia, caci se intampla, din pacate, ca mamele nemaritate sa fie invidioase, poate inconstient, pe fericirea fiicelor maritate si sapa, sapa, pana cand cladirea casatoriei fiicei se prabuseste.

Poate l-ai facut sa se simta inferior…

Cum sa treci peste divort, daca el este deja inevitabil?

Trebuie sa ne aducem aminte intotdeauna ca orice om este o fiinta libera. Copiii devin foarte des altfel decat am vrea noi sa-i vedem, insa acesta este dreptul lor. E copilul tau, dar nu e sclavul tau. Dumnezeu l-a facut prin tine, insa i-a dat vointa libera. Pana si copilul, trup din trupul tau, are dreptul la propria viata! Daca parintii nu-i respecta parerea, dreptul lui la viata personala, nu va avea o relatie buna cu ei. Cu atat mai mult sotul sau sotia. El este alt om. Are dreptul sa dispuna singur de viata sa. Și chiar s-o distruga. Lucrul acesta trebuie inteles. Poate ca este dureros, dar este indispensabil.

Casatoria ii uneste pe sot si pe sotie intr-un singur trup, divortul sfasie acest trup comun. Dureros. Se intampla insa ca oamenii sa sufere un accident de masina, sa se imbolnaveasca de boli cumplite. Tot dureros este, dar traiesc mai departe… Inchipuiti-va ca vi s-a cangrenat piciorul. Ce este de facut? Fara picior este foarte rau, dar el trebuie taiat. Trebuie sa te obisnuiesti sa traiesti fara picior.

Sa treci printr-un divort este mult mai greu daca tii la ranchiuna, impotriva sotului sau sotiei ori impotriva sortii, adica lui Dumnezeu… Cea mai mare piedica este in aceasta privinta orgoliul. Cum adica, a preferat alta femeie? Ce, eu sunt mai proasta, mai urata?

Foarte des omul isi paraseste tovarasul sau tovarasa de viata pentru cineva care nu se distinge prin frumusete, prin bogatie. Trebuie reflectat: de ce mi se intampla asta? Poate te-ai ingamfat fata de el fara sa-ti dai seama?

Știu un caz: sotia cu studii superioare, sotul, fara. S-au casatorit de timpuriu. Au facut doi copii. Și el a plecat deodata. Ea se mira: Nu pot sa inteleg; o cunosc ce fel de femeie este, s-a culcat cu tot cartierul. Și el a plecat cu ea!?. I-am spus: Poate ca tu, sotia lui, l-ai facut sa se simta inferior…

Cum sa aplicam la noi insine cuvintele: Iar daca s-a despartit, sa ramana nemaritata sau sa se impace cu barbatul sau (I Corinteni 7, 13)?

Trebuie sa-ti evaluezi fortele si sa alegi cel mai mic dintre doua rele. Daca nu poti sa pastrezi celibatul, poti sa intri in a doua casatorie, dar e mai bine sa ramai asa, chiar daca prin infidelitate a pacatuit celalalt. Daca se va cai si va vrea sa se intoarca? Poate cand se va smeri si se va intoarce va deveni un sot mai bun decat era inainte de a insela. Dar chiar daca nu se va intoarce, pastrarea celibatului va fi mai valoroasa din punct de vedere duhovnicesc.

Dar poate ca, la varste mai tinere, se intampla si invers: omul a calcat stramb, s-a convins ca e asteptat, ca poate sa plece si sa se intoarca, iar data urmatoare va pleca si mai usor.

Exista si oameni fara constiinta. Profunzimea caderii morale poate fi oricare. Intr-un asemenea caz, daca omul pur si simplu te epuizeaza prin comportamentul sau, daca e lipsit de speranta, poate fi parasit. Ce sa-i faci, se intampla si asa: In mine a murit totul fata de el.

In spatele acelorasi cuvinte, in diferite familii se ascund situatii diferite, stari sufletesti diferite. Aici nu poate fi vorba de sfaturi universale. Fiecare trebuie sa-si examineze situatia. Recomandarile pot fi doar orientative. Omul trebuie oricum sa-si asculte constiinta.

Divortul, cum il prevenim, cum il depasim, Editura Sophia, in 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *