Invidia celor de langa tine

Ma gaseam intr-o adunare, destul de numeroasa. Era o masa festiva si a avut loc un schimb de replici in versuri, un fel de epigrame, intre mine si de catre cineva care ma provocase la acest schimb. Sagetile incrucisate unul asupra celuilalt. Si, s-a intamplat ca eu sa recoltez un succes mai mare, si sa am mai multe aplauze din partea auditoriului.
 
Catre sfarsitul mesei, batranul si inteleptul Mitropolit Tit Simedrea, fost ierarh al Bucovinei pe vremuri, m-a luat de-o parte si mi-a spus confidential: „Observ ca ai inceput sa stralucesti. Te-as sfatui ca in viata sa te feresti de stralucire, pentru ca altfel iti vei face multi dusmani”. Si, n-am stiut ce inseamna treaba acesta, dar a trebuit sa-mi dau seama mai tarziu, pentru ca Dumnezeu mi-a dat pe seama si foarte multe suferinte, foarte multe nenorociri, foarte multe necazuri, prigoane si ani de inchisoare, dar foarte rar s-a intamplat ca sa gasesc pe cineva care si ma compatimeasca sau sa-mi planga de mila. In schimb, in viata mea, de cate ori am avut reversul, adica un succes fie literar, fie bisericesc, fie de alta natura, m-am pomenit ca se face un fel de zid izolator in jurul meu. Si, atunci, mi-am zis eu, mai tarziu, noi avem foarte multe pacate pe care stim, le avem pomenite prin cartile noastre de slujba, dar este unul, un pacat pe care il bagam mai putin in seama, invidia.
 
De multe ori ne intrebam: de ce m-o fi urand acest om, ca nu i-am facut nici un rau, nici macar nu m-am ocupat de el, nu intra in raza preocuparilor mele si totusi ma vorbeste de rau, ma inteapa, scrie in ziar impotriva mea. Ce o fi avand? Si nu-ti dai seama decat ca singurul tau pacat fata de el, si fata de altii, este acela de a fi mai bun decat el sau decat multi altii. Alt pacat nu ai.

IPS Bartolomeu Anania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *