iPhone X si alte lucruri de nimic

– Matusa Lena, se poate sa  fac cumva sa nu mor? – baiatul sta culcat pe pat, capul ii este complet lipsit de par. Pielea ii este de o nuanta verzuie. Seamana cu  Fantomas din comediile franceze, doar ca nu e amuzant. Absolut deloc.
 
Infiermera, care are peste saizeci de ani, tresare de la auzul acestor cuvinte. Nu se poate obisnui cu asa ceva. Nu pot oamenii sa se obisnuiesca cu asta. Pentru ca sunt oameni. 
 
– Despre ce vorbesti, dragul meu! Desigur ca nu vei muri … – iar in ochi ii joaca lacrimi.
 
– Matusa Lena, stii, sambata, va fi ziua mamei mele. Am facut un cadou pentru ea … singur l-am facut … si cum i-l voi da daca voi muri? Pot sa nu mor pana sambata? Pot?
 
Oncologia. O sectia aparte pentru cei care au trecut linia care desparte viata de moarte. Acesti copii sunt deja morti, chiar daca inca arata ca cei vii, chiar daca vorbesc … Fiecare din ei are de trait cateva zile. Poate saptamani sau chiar luni. Copii destinati sa moara. Daca puteti spune ca ati vazut ceva mai groaznic, nu va voi crede.
 
El nu are nevoie de nimic. Nimic nu il va salva, el vrea doar sa traiasca pana la ziua de nastere a mamei sale si sa-i cadoneze ceva facut din suflert. Doamne, eu cred in Tine, dar ajuta-i mamei sale sa treaca peste! Ajut-o sa poata trai mai departe …
 
Iar moi ne plangem ca nu putem avea ultimul iPhone. A cincelea sau a saselea? Chiar si in cosmos nu mai zboara oameni de stiinta, ci turisti. Avem saloane de  frumose si multe alte lucruri de nimic. Creme antirid si pastile ca sa mananci si sa nu te ingrasi. In loc sa ne ocupam de cei in suferinta.
 
***
 
Iar baiatul totusi a trait pana sambata, a murit peste o saptamina. 
 
sursa proza.ru
 
traducere si adaptare Natalia Lozan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *