L-a biruit femeia cu postul si cu rugaciunea

Parinte, sotul meu nu vrea sa mearga pe calea credintei si ma lupt cu el, dar nu-l pot convinge.
 
Stai oleaca! Nu-l poti face sfant dintr-o data! Ce vreau sa spun? Sfantul Teodor Studitul spune: Femeie, nu incerca sa-l faci pe barbat sfant dintr-o data, ca nu poti! Cate putin, cate putin se imbogateste cineva, si la cele trupesti, si la cele duhovnicesti.
 
Hai sa tinem azi post, ca este sfanta vineri! Nu pot, ca eu am treaba! Hai sa tinem pana la amiaza! Da-i cu lingurita!
 
Hai sa facem milostenie! Nu am de unde da! Hai sa dam macar o paine in numele Domnului. Un pahar de apa in numele Domnului!
 
Lasa injuratul! Nu pot, ca sunt obisnuit! Uite ce! Lasa-l macar o zi! Ia lupta-te tu o zi, sa vezi ca n-ai sa mori! La toata fapta buna, ia-l cate oleaca! Si asa, incetul cu incetul, vede el ca a avansat; si apoi incepe si el sa puna vointa mai tare. Dar nu deodata: Mai, ca nu faci asa! Ca nu umbli asa! Daca ai sa faci asa, dai cu toporul unde-i ata slaba si se rupe.
 
Imi povestea o femeie aici: Parinte, ma lupt cu el de zece ani de zile sa pastram oleaca de curatie in posturi, la zile mari. N-am reusit in nici un chip. Am zis: Doamne, as vrea si eu sa ma impartasesc!. Ca din cauza lui nici ea nu putea primi Sfintele Taine.
 
Si-i spune: Mai, uite ce-i! Te rog, pentru dragostea lui Iisus Hristos, lasa-ma sa fiu curata in Saptamana Mare, sa postesc si eu, sa ma pot impartasi! Ca preotul i-a spus: Daca poti sa tii o saptamana macar, te impartasesc. Ca daca nu tine curatia, poate sa tina tot postul si tot nu se poate impartasi. Ea postea pana la Pasti postul, dar, din cauza lui, nu se putea impartasi, ca nu pazea curatia in familie. Si el zice: Ii cam mult o saptamana!
 
Dar a invatat-o o ruda de-a ei batrana: Fata, ia tine tu trei zile de post negru si ai sa vezi ce-o sa faca Dumnezeu cu dansul! Trei zile n-a gustat nici apa, nimic. La trei zile, i-a dat Dumnezeu o boala si a zacut pana la Pasti. Nu i-a mai trebuit nimic! Trecuse Pastele! I-a spus femeia: Acum ce zici? Ai sa tii de acum posturile? De acum tin toata viata, ca era sa mor! Nu-mi mai trebuie nimic! a zis el.
 
L-a biruit femeia cu postul si cu rugaciunea.
 
Extras din arhim. Ioanichie Balan, Convorbiri duhovnicesti, dialog cu arhim. Cleopa Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *