Las ca mergi tu pentru mine ¦

Era o familie destul de necajita, care traia undeva la tara. Femeia era foarte credincioasa si in ciuda faptului ca sotul era cam iubitor de bauturica, nu-si pierduse nadejdea ca Dumnezeu va randui cumva ca familia ei sa intre in rost.
 
Sotul era om bun si darnic, nu era violent, dar bea aproape toti banii si copii se chinuiau vazand acestea. Sotia ii spunea mereu:
 
– Petrica ! Roaga-te si tu un pic la Dumnezeu sa-ti ia patima asta a betiei, roaga-te si tu macar pentru tine, daca nu si pentru noi !
 
Iar el mereu ii spunea asa:
 
– Lasa ca te rogi tu si pentru mine !
 
Sotia mereu ii repeta:
 
– Mergi mai barbate si tu la biserica in duminici si sarbatori !
 
Iar el raspundea ca intotdeauna cu aceeasi replica:
 
– Lasa fa Filofteio, ca mergi tu si pentru mine !
 
Și tot asa la fiecare indemn al sotiei barbatul spunea:
 
– Lasa ca faci tu si pentru mine !
 
Intr-o buna zi Petrica se imbolnavi si facu febra mare, sotia era la biserica cu copii si se rugau si pentru el. In starea in care era a adormit sub influenta bolii si a febrei puternice si a avut un cosmar teribil de infricosator, caci parca era aievea.
 
Se facea ca Petrica ajunsese cu familia lui la poarta raiului si toti erau fericiti de frumusetile de nedescris care se intrezareau acolo. Un inger infricosator de frumos i-a invitat in rai unul cate unul. Bucuria era de nedescris, numai ca atunci cand ajunse Petrica sa intre, ingerul ii facu semn cu asprime sa iasa afara. Atunci el intristat pana la lacrimi striga ingerului cu glas mare:
 
– De ce nu ma lasi ingere sa intru si eu cu sotia mea ?
 
Iar ingerul cu voce grava ii spuse:
 
– Lasa ca intra ea si in locul tau ! Toata viata s-a rugat in locul tau, a mers la biserica in locul tau, a avut grija de copii in locul tau, a muncit in locul tau, s-a spovedit in locul tau, s-a indreptat in locul tau ! Deci acum fara tagada, se cuvine sa intre in rai si in locul tau !
 
Și de indata ce se inchisera portile raiului, langa el aparura ranjind niste fapturi hidoase si inspaimantatoare care deja incepusera sa-l chinuie si sa-i spuna:
 
– Al nostru esti, ca noua ne-ai slujit toata viataaaaaa¦.!
 
Și se zbatea in acel cosmar cand sosia si copii ajunsera acasa si-l auzeau cum tipa si se tanguia si cerea iertare si striga la Dumnezeu sa nu-l lase. Sotia puse mana pe el si-l trezi. Cand a vazut el ca totul a fost un vis urat, infricosat a spus sotiei:
 
– Draga mea nevasta incepand de astazi voi fi credincios lui Dumnezeu, caci eu am fost acum cateva clipe pana la portile raiului si nu m-au lasat sa intru cu voi acolo, ati intrat doar voi si pentru mine¦

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *