Nu oferiti niciodata mai mult decat sunteti dispusi sa oferiti!

Cum ne dam seama care e persoana potrivita pentru noi si ce vrea Dumnezeu pentru noi?
 
Nu stiu, sa stiti. Niciodata n-am stiut! E un radar special, e un feeling care se dezvolta in timp. Nu poti sa zici: Ba, asta e! Du-te, ia-l repede si fugi! Problema cea mai noua a tinerei generatii masculine – sa ma iertati, baieti, ca va expun in seara asta, dar sunt un pic tulburat de atmosfera – este ca nu mai sunt barbati. Ei fac curte, nu mai fura fetele. Ei nu stiu ca prima data trebuie sa-i spui fetei cat de valoroasa e si dupa aceea sa-i construiesti curtea. Ei incep: Stiti, m-ar interesa o relatie de lunga durata. V-as da pe facebook o intalnire! Si te trezesti cu o tanti fara dinti, care zice: Eu sunt bunica fetii, dar imi place de matale, asa!
 
A-ti alege inseamna in iubire a-I ingadui lui Dumnezeu sa te puna laolalta. Vad zeci de fete care sufera ca mutu’ nu zice nimic. Nu Mutu’ cu mingea, ci mutu’. O pasaie, o valsaie… I-a dat semnale amaratei de o mie de ori. O suna zilnic: Ce faci? Cum esti? Bine, da? Ma bucur! Si asta saraca sta toata ziua si a ajuns celularul obiectul magic: Da, Doamne, sa sune. E nefiresc, mai, oameni buni! M-a mai intrebat odata o fata: Parinte, cum sa-i arat unui baiat ca-l iubesc? Pai du-te, mai, si spune-i: Ma, te iubesc, ma, aiuritule! Pardon: Ma, baiete, ma! Ma, chiorule! Bai, anormalule! Stiu ca-ti place si de Vasilica, si de Gheorghita; are pomelnic, baiatul. Macar asta are pomelnic cu viii, dar vine cate o tanti sau cate un nene la biserica, de zici ca au cimitir particular, domnule! O mie de bucati de morti pe cap de hartie, acolo. Oleaca de decenta, mai oameni buni! Si nu uitati: cheia fericirii este decenta! Nu oferiti niciodata mai mult decat sunteti dispusi sa oferiti! Niciodata iubirea nu se tine cu sexul. Sexul se tine cu iubire, dar iubirea cu sexul nu se tine niciodata. Nu icoana tine cuiul, veti zice voi. Iar eu am sa va spun ca icoana tine cuiul, nu cuiul, icoana. E ca in icoana Maicii Domnului cu Fiului: nu stii care pe Care tine in brate. Si nu incepeti sa contabilizati: eu i-am dat trei telefoane, si el, magarul, nu mi-a dat decat unul; eu l-am dus acolo, el nu m-a dus acolo; eu i-am luat cadou o curea de 3000, adica de 30, ba de 3000 stie el, ca e cu Dolce Gabana, neaparat, sa se vada acolo, pe buric, cat oala de noapte a bunicii. Si apoi va mai intreb inca o treaba – si acum vorbim chiar intre noi si sper ca ma intelegeti bine ce va . spun (pe cei mai in varsta ii rog sa isi astupe urechile): bai, fetelor, cum va cu unul care e dat cu gelatina pe cap, bai, fetelor? Gelatina e facuta dintr-un element din ugerul vacii. Pupati vaca!
 
Nu, eu vorbesc foarte serios! Eu nu zic ca un baiat nu trebuie sa fie decent, ca nu trebuie sa-si aseze parul cumva. Doamne-ajuta, na! Dar era un pustiulica azi la scoala cu parul numai tepi. Si zic: Bai, Gepetto, ce-ai facut? Ai dormit cu perna-n cap sau cu capu-n perna? Si el zice: E bine asa. Dar sa vedeti ieri cand m-am dus la frizerul care mi-a facut asta, cum imi statea! Simpatici. Asta e una. Dar ma uit la fotbalisti de marca, mari castigatori de bani, asa. Niste freze pe ei! Niste tampitei! Niste batuti in cap! Si vine biata fata si vrea sa-l pupe pe cap si-l pupa pe tepi, asa. Nu mai zic ca acum si la fete sunt diferite modele. Am vazut una ieri – mi s-au aburit si fisurat ochelarii. Era cheala pe jumatate de emisfera nordica, mai avea si niste urechi, saraca, de mi-a fost chiar mila de ea! Si imi zice: Parinte, eu sunt o fiinta credincioasa! Bine, domnita! Va cred! Eu stiu ca si martienii cred in Domnul. A inceput sa rada si ea. Deci…
 
Nu, si casnicii cu din astia nu prea tin. Macar intrebati-l la cate zile isi schimba ciorapii, ca sa stiti ce va asteapta.
 
Parintele Constantin Necula
 
Cine este Iisus Hristos, Editura Agnos, 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *