Nu tine suferinta in tine. Vorbeste! Impartaseste-o cu altul…

– Cateodata, durerea este mai presus de puterile omenesti, si oamenii, chiar si cei credinciosi, se pierd. Cum sa rezistam suferintei? Exista pasi de urmat?
 
– Intai de toate, daca suferi, vorbeste despre asta, nu tine in tine, impartaseste durerea cuiva apropiat, mamei, sotiei, unui prieten bun sau, si mai bine, duhovnicului, caci harul lui se va revarsa si spre tine. Barbatii mor mai repede decat femeile, pentru ca nu-si deschid inima, nu se exteriorizeaza atunci cand sufera. Femeile, in general, scot din ele trairile lor si astfel se vindeca mai repede.
 
Cand lasam sa se acumuleze starile de rau in noi, fara sa le deschidem nicio supapa, la un moment dat, ele se transforma in boala. Biserica spune adevarul asta de doua milenii, iar acum o confirma si oamenii de stiinta, care au descoperit ca emotiile neimpartasite sunt transformate de creier in substante chimice, care ne invadeaza celulele corpului. Astfel, fericirea sau nefericirea sunt transmise inimii, ficatului, rinichilor, intestinelor¦ Deci, inainte sa apara, bolile au fost disfunctii ale sufletului. De aceea, este foarte important sa ai un duhovnic, caruia sa-i spui necazul tau. Prima mea intrebare, cand vine cineva la spovedit, este aceasta: Ce te apasa?, adica spune ce e in sufletul tau. Si atunci, credinciosul imi zice ce suparari are si, deodata, se insenineaza si se simte mai usurat. Mai mult decat atat, atunci cand spui cuiva problema ta, primesti sfaturi.
 
Stai, frate, ca nu esti singur, prin ce treci tu au mai trecut si altii, exista solutii. Asadar, intai descarca-te, vorbeste despre necazul tau. Apoi, smereste-te. Daca a venit nenorocirea asupra ta, inseamna ca Dumnezeu a ingaduit sa vina, pentru ca ai gresit undeva. Asuma faptul ca ai gresit! De acolo incepe vindecarea. Daca admiti ca boala e consecinta pacatelor tale si te duci la duhovnic sa le marturisesti, nu le mai repeti a doua oara si intri in randuiala crestina, adica ai eliminat cauza spirituala a bolii. Ceea ce este fundamental, pentru ca sufletul trebuie salvat. Trupul e o coaja care, oricum, se duce in pamant. Insa, de cele mai multe ori, dupa inlaturarea cauzei spirituale, se vindeca si trupul.
 
Repet: smereste-te! Dumnezeu iubeste cel mai mult smerenia si cand te vede smerit, iti trimite har si bucurii in boala: fie un prieten de sprijin, la care nu te asteptai, fie un inger de medic, fie o minunata vindecare¦ Iar al treilea pas este sa redevii dependent de Dumnezeu, sa te legi puternic de Dumnezeu in boala, sa-l iubesti. Singuratatea in suferinta este cumplita si nici un om nu te poate insoti in durerea ta, asa cum o face Dumnezeu. Spune: Doamne, vreau sa fiu cu tine! si pecetluieste aceasta declaratie prin spovedanie, impartasire, rugaciune si fapte bune. Vei simti implinire in viata ta. Boala e un prilej pentru omul credincios de a se apropia de Dumnezeu.
 
Din pacate, multi bolnavi se concentreaza pe boala, iar nu pe Dumnezeu, ceea ce-i dezechilibreaza. Prea des se roaga oamenii pentru sanatate, dar sanatatea nu e totul in viata. Cea mai importanta este relatia cu Dumnezeu, care duce la mantuirea sufletelor noastre. Am cunoscut o gramada de oameni sanatosi care s-au dus la iad.
 
Extras din interviul cu pr. Vasile Ioana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *