O primire meritata

Un taran, om bun la suflet, avea obiceiul sa spuna tuturor:
 
– Vedeti cum e lumea asta? Cei mari au de toate si sunt primiti oriunde cu mare pompa, in timp ce pe noi, cei simpli, nimeni nu ne baga in seama. Cum de este posibil asa ceva, cum de se poate una ca asta? Vom ajunge noi pe lumea cealalta si vom vedea cum o fi si acolo¦
 
Azi asa, maine asa, pana cand, omul nostru a visat intr-o noapte ceva nemaipomenit: se facea ca murise si ajunsese la Poarta Raiului. Acolo, ce sa vezi, veselie multa, ingeri adunati sa-l intampine pe noul sosit, bucurie mare! Omului nu-i venea sa-si creada ochilor. Atatea pregatiri doar pentru el, un simplu crestin. Oricum, era fericit ca urma sa intre in rai, nici n-ar fi sperat si la o asemenea primire. Dar, cand sa intre pe poarta aceea minunata, inconjurat de tot acel alai, un inger se apropie de taranul nostru si ii spuse:
 
– Omule, nu poti intra pe aici, du-te ceva mai incolo si vei gasi o portita mai mica, pazita de un inger. Intra pe acolo si, mai tarziu, ne vom revedea in gradinile minunate ale Raiului.
 
– Atunci pentru cine sunt toate aceste pregatiri?, a mai intrebat omul mirat.
 
– Ei, asteptam pe un boier care a murit odata cu tine si care, din clipa in clipa, trebuie sa ajunga aici. Pentru venirea lui este sarbatoare si ne pregatim sa-l intampinam cum se cuvine.
 
– Bine, ingerule, dar cum se poate una ca asta? Cat am trait in lume, am vazut nedreptati multe, dar si aici, cum de e cu putinta? De ce el, fiindca este boier, trebuie primit cu atata fast? Conteaza ca el are bogatii si eu nu?
 
– Omule, pentru a te mantui nu conteaza ce ai avut, fie ca ai fost sarac, fie bogat- ci ceea ce ai facut cu tot ce Dumnezeu ti-a daruit. Daca ai fost sarac si ai stiut sa imparti si celorlalti din putinul de care ai avut parte, te vei mantui negresit. Daca ai fost bogat, cu atat mai mult ai fi putut darui cu drag celor mai necajiti decat tine. Fie ca esti sarac sau bogat, important este sa ramai om.
 
– Dar atunci, daca si eu si boierul vom intra in rai, pentru ce este venirea lui asa o sarbatoare?
 
– Omule, crestini ca tine, vin aici in fiecare zi, cu miile si sunt bine primiti cu totii. Dar un boier de cand n-a mai ajuns si aici, in rai¦
 
Sarac sau bogat, oricine poate fi bun si darnic, din atat cat are. Cel bogat cu atat mai mult ar trebui sa dea milostenie. Si fiecare din noi este bogat, in felul ; caci oricand putem gasi pe cineva mai sarman decat noi, pe care sa il ajutam. Daca vom fi egoisti si zgarciti, ce folos vom avea? Cine a vazut vreodata un om rau sau zgarcit care sa fie fericit?
 
Esti bogat? Foarte bine! Esti zgarcit? Foarte rau!
 
Nu bogatii vor fi osanditi, ci cei ce slujesc bogatiei.
 
(Sfantul Ioan Gura de Aur)
 
 
Pilde si povestiri ortodoxe cu talc, Leon Magdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *