Pacatele preotului nu afecteaza Taina Preotiei

Zic unii: Nu vreau sa merg la biserica pentru ca preotul este asa si pe dincolo¦.
 
Dar cel care invoca un astfel de argument si contesta autoritatea preotiei nu are dreptate. Preotia, asa cum invata Biserica Ortodoxa, nu-si pierde valoarea, daca preotul care savarseste Taina nu este in regula. Ar fi fost vai si amar daca preotia depindea de judecatile subiective ale fiecaruia. Toti preotii ar fi fost expusi moral contestarii, iar Tainele pe care le-ar fi savarsi ‒ lipsite de valabilitate (nule) si nelucratoare. Trebuie sa stim ca si cel mai nevrednic preot, atat timp cat are hirotonie canonica si n-a fost caterisit canonic, poate sa savarseasca Tainele; si Tainele sunt valide ca si Tainele pe care le savarseste cel mai sfant cleric. De altfel, asa gandesc si in aceeasi masura actioneaza oamenii si in legatura cu cadrele si reprezentantii stapanirii lumesti. Pentru a fi serviti de catre presedintele comunitatii sau de alti functionari ai statului, nu examineaza cum este, ci daca detin in mod legitim puterea. Sau, ca sa amintim un exemplu concret: daca presupunem ca unul imparte lire si stie ca lirele acestea sunt monezi autentice, nu controlezi daca mainile aceluia care le imparte sunt curate sau necurate, ci te grabesti sa iei lira. Valoarea lirei nu depinde de cel ce o tine. Lira are propria ei valoare. Si chiar daca va cadea in noroi, nu-si pierde valoarea.
 
Ma intelegeti, crestinii mei? Din gura preotului, oricine ar fi el, de cate ori savarseste Tainele, din gura lui ies lire, cuvinte de aur, pe care, daca le crezi, pot sa te mantuiasca, pentru ca au putere de mantuire.
 
Ne vorbeste Parintele Augustin, Mitropolitul de 104 ani – Predici ale Mitropolitului de Florina, Parintele Augustin Kandiotis, vol. XIII, traducere de Valeriu Palos, Editura Metamorfosi, 2013, p. 107-108

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *