Postul in familie aduce cele mai mari realizari

Pentru a trai viata in mod normal, fara abuzuri, fara ignorarea si incalcarea drepturilor membrilor societatii, omenirii i s-au impus tot timpul anumite legi morale, religioase, pentru disciplinare. In crestmism, pentru disciplinarea noastra sufleteasca si trupeasca, avem lasat de catre Sfintii Parinti legea postului trupesc si sufletesc. Exista cele patru posturi mari de peste an, cat si zilele de Miercuri si de Vineri. In aceste zile nu trebuie sa mancam lapte, branza, carne, oua pentru terapia trupeasca, ce la randul ei produce terapia sufleteasca adica infranarea de la toate poftele pacatoase ce le putem face cu cele cinci simturi ale noastre.
 
Postul are un caracter de jertfa pe care noi oamenii o aducem lui Dumnezeu. Adica in momentul in care ne infranam depunem un efort constient prin care noi oferim lui Dumnezeu, fiinta noastra intreaga, trupul si sufletul.
 
Cand nu ne infranam si nu pastram aceste reguli minime, cadem in stadiul animalitatii irationale.
 
Oamenii care nu postesc nici macar Miercurea si Vinerea, niciodata nu pot simti prezenta lui Dumnezeu, nu pot sa aiba bucurii duhovnicesti in viata, nu pot sa aiba ajutorul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne ajuta in viata cand ii cerem ajutorul, dar numai daca reusim sa facem cat de cat un efort, pe masura puterilor noastre omenesti.
 
Postul in familie aduce cele mai mari realizari: alunga ispitele, da intelegere si dragoste intre soti, izbaveste de dusmani, da intelepciune si luminare de minte celor care studiaza, indeparteaza vrajitoriile si toate duhurile satanei necurate din casa, izbaveste de patimi si boli, curata pacatele si ne da mantuire.
 
A tine Miercurea si Vinerea post in casa este o regula minima crestina. Daca nu o tinem pe aceasta, niciodata nu putem ajunge la lucruri mari duhovnicesti sau la o simtire crestina matura.
 
Arhimandrit Ioachim Parvulescu, Sfanta Taina a Spovedaniei pe intelesul tuturor, Editura Albedo, 2005, p. 72

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *