Praznicul Sfantului Nectarie – 9 noiembrie

9 NOIEMBRIE – PRAZNICUL SFANTULUI NECTARIE, sa-L cinstim asa cum se cuvine!
 
Sfantul Nectarie din Eghina (n. 1 oct. 1946 la Silivria, in Thrakia, d. 8 nov. 1920 la Atena) a fost episcop al Pentapolei si ctitor al manastirii "Sfanta Treime" din insula Eghina. 
 
In 1961 Sfantul Sinod al Bisericii Constantinopolului l-a proclamat sfant al Bisericii Ortodoxe, praznuirea lui facandu-se in ziua de 9 noiembrie.
 
Sfantul Nectarie s-a nascut intr-o familie saraca de pe malul marii Marmara. Parintii sai, Dimos si Maria Kephala, i-au dat numele de Anastasios. La varsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca sa lucreze si sa studieze. In 1866, la varsta de 20 de ani, Sfantul Nectarie pleaca in insula Hios ca sa predea ca invatator. Aici devine calugar, cu numele de Lazar, la 7 noiembrie 1876, in celebra manastire Nea Moni. Un an mai tarziu a devenit diacon, apoi, prin generozitatea unui crestin bogat din insula si cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut sa-si completeze studiile la Atena si sa obtina, in 1885, o diploma a Facultatii de Teologie din Atena.
 
Tot in 1885 Sfantul Nectarie pleaca la Alexandria (Egipt), unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. Cativa ani mai tarziu, in 1889, a fost hirotonit episcop al Pentapolei (episcopie corespunzand in acea vreme Libiei superioare) de catre Patriarhul Sofronie, care l-a numit si predicator, secretar partriarhal si reprezentant al sau la Cairo.
 
Dar dupa doar un an a fost alungat din Egipt in urma calomniilor unor clerici invidiosi. A trebuit sa se intoarca la Atena, singur, nebagat in seama, dispretuit si foarte sarac. A ramas cativa ani predicator (l891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A ramas 15 ani in acest post ecleziastic.
 
In 1904, la cererea mai multor calugarite, a ctitorit manastirea "Sfanta Treime" din insula Eghina, devenita azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxa. In decembrie 1908, in varsta de 62 de ani, sfantul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice si s-a retras in manastirea sa din Eghina, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.
 
A murit la 8 noiembrie 1920, in urma unui cancer de prostata care l-a chinuit un an si jumatate. A fost inmormantat in manastirea sa de catre ieromonahul iconar Sava, care mai tarziu a pictat prima icoana a sfantului.
 
In 1953 moastele sale au fost mutate intr-un mormant mai frumos. Pomenirea mutarii moastelor sale se face in ziua de 3 septembrie.
 
La data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului a recunoscut cultul de care se bucura deja sfantul si l-a proclamat sfant al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *