Pronia si iubirea lui Dumnezeu

Arhanghelul Mihail, pentru ca nu s-a supus poruncii lui Dumnezeu de a lua sufletul unei femei sarmane, care nascuse doua fetite, a fost pedepsit sa locuiasca pe pamant, in chip de om, pana ce va afla raspunsul la trei intrebari:
 
1) Ce este inlauntrul oamenilor?
 
2) Ce nu stie omul?
 
3) Cum traiesc oamenii?
 
Astfel, s-a pomenit deodata singur si gol in mijlocul drumului, intr-un sat.
 
A trecut pe langa el un om, care s-a milostivit, la acoperit si l-a luat la el. Acesta era un cizmar, numit Simion.
Cand l-a dus acasa, nevasta-sa a inceput sa-l certe, dar la urma i s-a facut mila de Mihail si le-a dat sa manance. Mihail a zambit. Intr-o seara a venit un om sa comande niste ghete.
 
– Sa mi le lucrezi bine, ca sa ma tina un an de zile! Mihail a zambit a doua oara.
 
Peste vreo sase ani a venit o femeie cu doua copile. A povestit ca sunt orfane si ca le creste ea si le iubeste ca pe ochii din cap. Mihail a zambit a treia oara.
 
Atunci Simion l-a intrebat:
 
– Mihai, de ce, de cand esti la noi, ai zambit doar de trei ori?
 
Atunci Mihail le-a povestit cine este si le-a dezlegat si sensul celor trei intrebari:
 
– Cand am venit pe pamant si mi-era frig si foame, nu stiam ce voi face. Atunci ai venit tu si m-ai acoperit si m-ai luat acasa. Aici, femeia ta s-a necajit ca m-ai adus, dar cand i-ai pomenit de Dumnezeu, s-a luminat si ne-a dat sa mancam. Atunci am inteles prima intrebare: inlauntrul omului este dragostea, si am zambit. Dupa un an de zile a venit omul acela si a comandat ghetele. Dar noaptea a murit. Atunci am inteles ce nu-i e dat omului sa stie: cat traieste.
 
In sfarsit, dupa sase ani, a venit femeia cu copilele orfane: le-am recunoscut. Erau fetitele femeii careia nu voisem sa-i iau sufletul. Atunci am gasit raspunsul si la cea de-a treia intrebare: cum traiesc oamenii. Toti cei care traiesc, nu traiesc numai prin ei, ci pentru ca dragostea traieste in om. Cel care traieste in dragoste, traieste in
 
Dumnezeu si Dumnezeu traieste in el.
 
Caci Dumnezeu este dragoste.
 
Și, Mihail, in valvataie de foc, se ridica la cer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *