Rabdarea, baza armoniei in viata de familie

Intr-o predica, un preot a povestit o intamplare: Venind obosit de la serviciu, sotul s-a culcat in pat fara sa manance. Desi era tarziu, sotia s-a dus sa arunce la ghena gunoiul si punga cu scutecele pampers murdare ale bebelusului si, cand s-a intors, a uitat sa incuie usa de la intrare. Dimineata, cand sa plece la serviciu, sotia a vazut ca peste noapte usa ramasese descuiata. S-a dus si l-a sculat pe sot, nervoasa.
 
– Uite, puteau intra hotii. De ce nu esti atent? Vrei sa intre cineva sa ne dea in cap si sa ne fure tot?
 
– Am incuiat-o, eu stiu ca am incuiat-o. Dar, daca tu zici ca am uitat sa o incui, inseamna ca asa o fi. Iarta-ma.
 
– Ai uitat. Iar ai lasat-o deschisa. Tot timpul vrei sa ai dreptate. Mai lasa-ma in pace.
 
Sotia a plecat trantind usa. Era nervoasa din cauza unui conflict pe care il avea cu o vecina si isi descarca nervii pe sot. De cand sotul ei lucra numai dupa-amiaza, si stateau putin timp impreuna, relatia dintre ei devenise putin tensionata. Ajunsa in fata blocului, sotia vazu cum gunoierii incarcau gunoiul. Isi aduse aminte ca in seara precedenta iesise la ghena dupa ce sotul ei venise de la serviciu si isi dadu seama ca l-a certat degeaba. Avea de ales intre a se intoarce acasa sa isi ceara iertare sau a prinde tramvaiul care tocmai se vedea in departare. De pe telefonul mobil suna la serviciu si ii ceru voie sefului ei sa lucreze in tura de dupa-amiaza. Fara sa ii ceara vreo explicatie, seful o invoi. S-a intors acasa si a deschis usa incet, ca sa nu il trezeasca iar pe sot. Dar l-a gasit stand in fotoliu, trist. Comportamentul ei il ranise.
 
– Ce e, iubito, ai uitat ceva? Intreba el, grijuliu.
 
– Nu, am venit sa te rog sa ma ierti, ii spuse ea, imbratisandu-l. Dimineata asta raman cu tine, m-am invoit de la serviciu. Iesim in parc? l-a intrebat ea, bucurandu-se ca sotul i-a trecut cu vederea iesirea nepotrivita pe care o avusese. Fratilor si surorilor in Hristos, continua preotul predica, si voi trebuie sa fiti cat se poate de iertatori cu micile greseli pe care le fac sotiile voastre sau sotii vostri. Ca numai asa ramane familia unita, spre slava lui Dumnezeu.
 
Extras din Danion Vasile, Patericul Mirenilor, Pilde pentru secolul XXI, Editat de Editura Egumenita. Galati. 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *