Reteta de mantuire a parintelui Paisie Aghioritul pentru toti cei osteniti si impovarati

Limitati-va nevoile materiale pentru ca acestea creeaza poveri infricosatoare si nelinisti.
 
Nu ravniti la oamenii care au bani, confort, slava si putere, ci la cei care traiesc in virtute, intelepciune si dreapta credinta.
 
Nu cereti de la Dumnezeu lucruri care intaresc numai trupul, ci cereti, in primul rand, ceea ce este bun si folositor pentru suflet.
 
Schimbati-va viata, descoperiti sensul vietii, castigati timpul pe care l-ati pierdut in calatoria voastra de pana acum pe acest pamant.
 
Nu va incredeti in cugetul oamenilor lumesti.
 
Vindecati-va de bolile care domina in viata oamenilor care nu au invatat sa posteasca, sa se infraneze, sa se roage si sa nadajduiasca.
 
Nu deznadajduiti, Dumnezeu este pretutindeni si il iubeste pe om.
 
Taiati orice relatie cu raul, traiti liber, in acord cu voia lui Dumnezeu.
 
Aratati-va credinta si prin faptele dragostei fata de aproapele.
 
Hotarati-va, ce vreti mai mult: sa placeti lumii sau sa va intoarceti langa Dumnezeu.
 
Aproape toate problemele incep de la gura (de la felul in care vorbesti, adica) si de asemenea de la cat de mult depinzi de patimile tale.
 
Sa o iubesti pe sotia ta mai mult decat pe tine insuti. Cu faptele, nu cu vorbele. Și sa nu-i vorbesti niciodata urat, fiindca de fiecare data limba ucide si distruge dragostea. De asemenea, sa luati aminte ca unii parinti ii rasfata pe copiii lor si le fac toate voile. Și cand rasfeti prea mult pe copil, devine egoist si o va lua pe o cale stramba. Multi parinti au grija sa dea copiilor lor mai mult lucruri materiale. Aceasta este o greseala. Trupul are multe pofte materiale, dar viata scurta. Sufletul are vesnicie: alt drum, alta calatorie. Sufletul nu sfarseste in pamant, ci la Dumnezeu. Astazi toti se ocupa de trup, iar nu de nevoile sufletului lor.
 
– Și care sunt nevoile sufletului, parinte?
 
– Iata, cum sa-ti zic? Nevoile sufletului sunt felurite. Și bucuriile sufletului sunt altele decat cele ale trupului. Trupul usor il multumesti, sufletul nu. Daca ai bani si te duci intr-un magazin mare, trupul este multumit. Dar ce poti sa gasesti pentru sufletul tau intr-unul din magazinele acelea mari, cum le zice, supermarketuri, da. Sufletul are nevoie de alte lucruri. Sufletul are nevoie de pace, liniste, comunicare cu Dumnezeu. Pentru a se intretine trupul, este nevoie de bani si de painea cea de toate zilele, dar sufletul, pentru a se intretine, are nevoie de talanti dumnezeiesti: painea cea cereasca.
 
traducere si adaptare: Laura Enache
sursa: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ www.agioritikovima.gr via Doxologia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *