Sf. Paisie, despre nepotrivirea in casatorie: imi zice cate unul, ca nu-i compatibil cu nevasta-sa¦

Un barbat a venit odata la chilia mea, sa-mi spuna cat de deprimat era, din cauza disputelor pe care le avea cu sotia lui. Cu toate acestea, nu am gasit la ei nicio problema grava. El se incrunta dintr-un motiv, sotia lui se incrunta din alt motiv, asa ca niciodata nu se bucurau impreuna. In acest caz, am avut nevoie putin de „mobilier”. Spre exemplu, putem lua doua scanduri. Una are un nod intr-un loc, cealalta are un nod in alt loc, iar daca incercati sa le puneti alaturi, va ramane un spatiu gol intre ele. Dar, daca iei la rindea una dintre scanduri, pe de o parte, si faci acelasi lucru cu cealalta scandura, cu aceeasi unealta, cele doua scanduri se potrivesc rapid una cu alta, si nu mai exista niciun spatiu gol intre ele. [Pentru Parintele Paisie, rindeaua era… parintele duhovnicesc comun al celor doi].
 
Unii barbati imi spun: „Eu nu-s compatibil cu sotia mea, suntem persoane total diferite! De ce Dumnezeu face astfel de lucruri ciudate? Nu putea Dumnezeu sa-i armonizeze pe parteneri, asa incat caracterele lor sa fie identice sau similare, ca sa poata si ei trai in comuniune spirituala?”.
 
Le zic: „Nu intelegeti ca armonia lui Dumnezeu sta in caractere diferite? Caracterele diferite se armonizeaza reciproc. Dumnezeu v-a ferit sa aveti caractere identice! Imaginati-va ca amandoi ati avea acelasi caracter, ce s-ar intampla daca amandoi ati fi furiosi: v-ati distruge casa. Sau, in cazul in care amandoi ati fi moi sau inactivi, n-ati face altceva decat sa incepeti sa dormiti fiecare pe picioarele voastre! Daca amandoi ati fi zgarciti, ati fi la fel si v-ati intelege, dar amandoi ati merge in iad. Daca amandoi ati fi scandalagii, v-ati mai putea salva casa? Nu! V-ati demola casa, iar copiii vostri ar ajunge in strada.
 
In cazul in care unul, care are un temperament rau, se casatoreste cu una cu un temperament rau, ei vor fi identici sau similari, dar vor ei, oare, asta? Nu s-ar ucide unul pe altul intr-o singura zi? Dumnezeu a creat totul, astfel incat partenerul bland sau frumos sa se casatoreasca cu cineva diferit, ca sa-l ajute, pentru ca ar fi putut intotdeauna sa fi fost si el bun, dar n-a avut pe nimeni care sa-l ajute, de cand s-a nascut”.
 
Chiar micile diferente dintre caracterele noastre ar putea sa ii ajute pe parteneri sa formeze o familie armonica, pentru ca se completeaza reciproc. Ai nevoie de o pedala de acceleratie, pentru a muta masina ta din loc, dar mai ai nevoie si de o pedala de frana, pentru a o opri, atunci cand este necesar. Daca ai avea o masina doar cu pedala de frana, aceasta ar ramane intr-un singur loc pentru totdeauna. Daca ar exista acceleratie, dar nu si frane, masina nu s-ar opri.
 
Știi ce mi-a spus odata un cuplu? „Ca nu se potrivesc unul cu altul, pentru ca se potrivesc prea mult!”. Amandoi erau exagerat de sensibili. Cum se intampla ceva in casa, el devenea confuz, spunand: „Oh, ce jale a venit peste noi!”. Apoi, ea spunea acelasi lucru: „Oh, ce jale vine peste noi!”. Ei se ‘ajutau’ reciproc sa cada mai rapid in disperare. Ea nu-l putea calma pe sotul ei: „Stai, nu este atat de teribil ce ni s-a intamplat!”. Am observat acest lucru in multe casatorii.
 
Și in educatia copiilor lor, atunci cand sunt caractere diferite, partenerii se ajuta intotdeauna reciproc, pentru a da o educatie corespunzatoare copiilor lor. Unul zice: „Lasa copilul mai liber!”, iar celalalt franeaza un pic. Daca ambii sunt stricti, ei isi vor rataci copiii. Iar daca, de asemenea, ambii sunt prea liberali, ii vor pierde din nou. Cand sunt diferiti, ei sunt capabili sa tina copiii intr-un echilibru.
 
Ceea ce vreau sa spun este ca totul, in casatorie, este necesar. Desigur, trebuie sa avem grija sa nu depasim limitele, dar trebuie sa avem in vedere faptul ca fiecare persoana o poate ajuta pe cealalta; oamenii astia doi sunt aici, pentru a se ajuta unul pe celalalt”.
 
Sfantul Paisie Aghioratul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *