Spune-mi cum ai murit, ca sa-ti spun cum ai trait

Sunt profesor pensionar. Imi amintesc de tatal meu care, dupa 18 luni de spitalizare, din cauza cancerului de ficat, a ajuns in moarte clinica. Familia mea a fost chemata sa-l ia acasa de urgenta, cu cateva clipe inainte de a ajunge la morga.
 
In timp ce tatal meu era plans de familie, in salon intra bunicul meu (socrul celui aflat intre viata si moarte) cu o bucata de vata sfintita de la Cuvioasa Parascheva si, fara sa se jeneze de prezenta doctoritei, il mangaie, punand vata in buzunarul pijamalei, spunandu-i ca se va face bine si ca il asteapta pe 8 septembrie la onomastica soacrei. Inainte de acest gest, m-a mustrat, fiindca am cheltuit averea pe medicamente, uitand-o pe Sfanta Parascheva, care te scoate din morti.
 
Apoi, bunicul ne-a certat pe toti, nonverbal, cu degetul aratator, dupa care ne-a iertat cu o invitatie pe 8 septembrie si s-a grabit sa nu piarda trenul. Uluiti de gesturile, cuvintele si mai ales de credinta bunicului, toti au meditat la faptul ca batranului i s-a intamplat ceva.
 
Brusc, toti s-au dezmeticit, auzind o voce slaba: Mi-e sete!. Era tatal meu. Doamna doctor ne-a indemnat sa-i dam orice: O fi ultima dorinta… si nu ma mai intrerupeti, deoarece lucra la biletul de externare.
 
Toti erau speriati, pentru ca se stia de ultima luna de perfuzii, de abdomenul lui putred, de chipul ca de cadavru, imbracat cu o foita subtire de piele. Totusi i-am dat sa bea, apoi a cerut sa manance, sa se plimbe la aer. Dupa 5-6 minute, cand erau in usa, doamna doctor, care terminase biletul de externare (ultimul cuvant fiind: agravant), a sarit speriata, intreband: Ce-ati facut?…cum l-ati luat?… ce-a mancat?… ce-a baut?… dar, batranul acela… ce-a facut, ce i-a dat?…
 
Dupa ce afla de vata sfintita de la Cuvioasa, doamna doctor constata ca este o minune dumnezeiasca si propuse reluarea analizelor. Apoi, s-au adunat medici din Iasi, Bucuresti, Cluj, Timisoara si au recunoscut minunea. A venit acasa cu timol 2 – de nou-nascut -, dupa care a mai trait 22 de ani, murind spovedit, impartasit, cu lumanare aprinsa si cu cei dragi in jur.
 
Mentionez cuvintele marelui arhimandrit Cleopa Ilie: Stiti cat de mare poate fi minunea de care ati putea avea parte?… Cat de mare va este credinta! Spune-mi cum ai murit, ca sa-ti spun cum ai trait. De admirat credinta puternica, adevarata, in puterea si dragostea lui Dumnezeu si a sfintilor, pe care a avut-o bunicul meu.
 
Elena Eugenia
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *