Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul – 29 august

Astazi 29 august – praznuim Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (pe care Biserica a randuit-o ca zi de post negru).
 
Moartea sangeroasa a Sf. Ioan a fost ingaduita de Dumnezeu pentru ca Inaintemergatorul lui Hristos din aceasta lume sa vesteasca venirea Izbavitorului si in Imparatia mortilor, mai inainte ca Hristos, prin patima si moartea Sa pe Cruce, sa biruiasca puterea mortii si a iadului si sa aduca Invierea si mantuirea.
 
Sfantul Ioan Inaintemergatorul este pentru toti crestinii cel mai mare dintre prooroci, intruchipare a vietii duhovnicesti. Viata sf, Ioan Botezatorul este un model pentru toti crestinii: traitor in nevointa si in rugaciune, graitor si aparator al dreptatii, al fidelitatii in casatorie, al milei fata de saraci , propovaduind ascultarea fata de Legea lui Dumnezeu si curatirea de orice pacate.
 
Intruchipare a smereniei, curatiei, iubitor si propovaduitor al pocaintei, „inger in trup”, Sf. Ioan Botezatorul este considerat in mod deosebit drept arhetipul vietii monahale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *