Taina consta in a invata sa traiesti corect cu omul de alaturi

Un om a dobandit sensul si scopul vietii atunci cand o persoana pe care o iubise si o respectase l-a dezamagit foarte tare. S-a intamplat ceva brusc si persoana respectiva la deceptionat, ceva s-a prabusit in sufletul sau. Știti ce se intamplase? Era idolul sau. Idol. Omul si-a inchipuit ca celalalt reprezinta ceva, ca este important, dar asa s-a intamplat ca a venit deceptia. Nu e nimic strasnic: Tu l-ai indragit, tu te-ai dezamagit.
 
– Te-ai casatorit cu un barbat, i-am spus unei femei, el este zidit din acest pamant, el nu a fost nici inger, nici Dumnezeu, a fost om. Te-ai dezamagit? Nu-i nimic.
 
O sa pricepi rostul.
 
Ea a raspuns:
 
– Imi gasesc acum pe altcineva!
 
Nu este corecta aceasta hotarare, pentru ca gasindu-ti alt barbat, nu vei invata lectia, fiindca si celalalt este tot om. Taina consta in a invata sa traiesti corect cu omul de alaturi, sa descoperi sensul impreuna cu el; iata de ce un sfant spunea: ,,Daca indragesti o femeie, in ea indragesti toate femeile care exista in lume’’.
 
Daca inveti sa fii rabdator cu o persoana, vei dobandi rabdarea si pentru multi altii. Prin urmare, taina si sensul se ascund in relatia dintre voi, care trebuie sa se intareasca, sa devina mai profunda; sa nu cautam decizii usoare de genul ,,Plec!’’ Cei care plecand au crezut ca data viitoare vor face o alegere mai buna, au facut acelasi lucru.
 
Situatia respectiva se intampla si la manastire. Cel care paraseste o manastire pentru ca il irita galagia, mergand in alta parte, este deranjat de linistea mortala, in a treia, de umezeala, in urmatoarea, greierii, ploaia care bate in teava. Și totul ii este vinovat, fiindca el nu a inteles ca problema e in el, iar daca gasesti solutia problemei, te vei simti ca-n rai, iniferent de locul unde te afli.
 
Important este cum traiesti. Traiesti calitaiv, rational, cu dragoste pentru Hristos, il pui pe Dumnezeu in tot ce se intampla, inseamna ca traiesti desavarsit, oriunde ai fi.
 
Arhimandritul Andrei (Konanas)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *