Viata este nedreapta doar daca ramai jos. Sus! Ridica-te!

Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si judecatile Mele nu sunt ca judecatile voastre, ca pe cat este de departe cerul de pamant, tot atat de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si gandurile Mele de gandurile voastre. (Isaia 55,8-9)
 
Iti doresti sa fii mai bun? Sfatul ofera o noua semnificatie. Pentru unii virtutea este incomoda. Orice neputinta, viciu, pacat va avea intotdeauna scuza sa. Vointa slaba, oameni inlantuiti in temnita propriilor slabiciuni. Justificari. Prezenta la absenta. Pacatul, versatil de cele mai multe ori, picura in suflet ideea reusitei si amesteca gandurile, sentimentele, emotiile. Autoiluzionari cu privire la sine. Pacatul stie ca e urat, de aceea isi pune masca sau masti. Pacatele sunt cuie pe care le tintuim in suflet. Virtutile pot fi plasturi, pansamente, medicamente, stare de bine, sanatate. Pacatul este mai contagios decat o fapta buna. Pacatul moare odata cu trupul, pe cand virtutea ne invesmanteaza sufletul spre vesnicie, spre bucurie. Succesul adus de pacat este inselator, iar insomnia constiintei trezeste rabdarea si infranarea. Identitate, stil de viata, alegeri. Boli morale, boli sufletesti, boli trupesti.
 
Toate pe lume au o completare, o atractie si o opozitie. Bine fara rau, iubire fara ura, frumusete fara uratenie nu prea exista. Orice om cu neputinte are virtutile lui, dupa cum orice om cinstit are slabiciunile lui. Bunatatea, omenia sunt cele care fac diferenta dintre lumina si intuneric. Curatenie interioara, cumintenie, credinta. Faptele se daruiesc, nu se vand. Raul poate lua in lumea aceasta diferite forme, dintre cele mai degradante: de la dispret, pana la satisfactie sadica, patologica. Omul rau este nefericit chiar si atunci cand este fericit. Omul rau e cu desavarsire rau, atunci cand se preface ca e bun. Insa ceea ce s-a dobandit prin rau, rau se va sfarsi. Asa e legea universului. Rau faci, rau gasesti! Bine faci, bine gasesti! Si cu acestea ne invesmantam sufletul.
 
Sunt invidiati si cei din morminte, daramite cei vii! Critic, caustic. Vremuri in care excesul de egoism metabolizeaza interese de moment. Forme fara fond. Sacrificii la nivelul constiintei individuale. Unele amintiri sunt uitate, altele nu. Te-ai accidentat? Vindeca rana si mergi mai departe! Ceea ce alege omul, fie rau sau bine, il va urma. Viata este nedreapta doar daca ramai jos. Sus! Ridica-te! Nu iti mai plange de mila! Fii observator si nu judecator! E viata ta! Petele se scot cu detergent, iar necazurile cu ganduri bune, cu rugaciune. Alege un drum si mergi pe el. Poti deveni mai bun, mai frumos, mai puternic. Pietrele pe care le arunca altii in tine, strange-le cu dragoste, pot deveni oricand temelia unei cetati frumoase. Nobila disponibilitate a sufletului omenesc.
 
Asadar, suflete, nu numai sa nu faci o nedreptate, dar nici macar sa nu te indulcesti in mintea ta cu ganduri intunecate. Pentru ca prima haina a faptei este intentia. Iar daca vorbim despre o fapta rea consumata, sa nu te razbuni! Razbunarea te face egalul adversarului, iar iertarea te face superior lui pentru ca aduce indreptarea celuilalt. Razbunarea tine rana deschisa, care s-ar vindeca si s-ar inchide daca am elibera raul si am schimba chimia sufletului. Sterge datoriile interioare. Binele largeste inima, pe cand raul o micsoreaza. Iertarea este o calatorie spre eliberare care te elibereaza de furie, resentimente, amaraciune, precum si de toate modelele comportamentale autodistructive care insotesc aceste sentimente. Procesul iertarii functioneaza in cazul oricarei persoane si a oricarei probleme! Prima persoana pe care iertarea o schimba este chiar persoana care iarta. Daca cineva iarta, se maturizeaza ca persoana, fiind capabila de curaj, iubire si preocupare pentru cei din jur. Tensiune intre dreptate si mila, intre compasiune si reconciliere.
 
Sunt pasari care niciodata nu-si vor impleti cuibul in colivie, pentru a nu lasa sclavia mostenire puilor sai¦ Sa cautam si sa urmam binele. E atat de frumoasa linistea! Fiecare clipa din viata noastra este un timp pe care Dumnezeu doreste sa-l petreaca alaturi de noi. Dumnezeu nu intoarce spatele nimanui, ci doreste sa ramana in casa inimii fiecaruia dintre noi. Astazi in casa inimii Tale vreau sa raman, zice Domnul! Ne mai dorim noi, oare sa deschidem ca sa intre in noi un pic de Doamne?!¦ Cat de mult ne iarta Dumnezeu si cat de putin iertam noi celor din jur. Hristos S-a rastignit si pentru mine, si pentru tine, si pentru el, si pentru ea. Pe toti cauta sa-i mantuiasca. Și mai curge sange pe cruce, si o mama mai varsa o lacrima fierbinte la picioarele crucii. Atat de mult ne iubeste si ne vrea Acasa, incat Mantuitorul Iisus Hristos daca pierde un singur suflet, nici ingerii nu-I sunt consolare¦
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *