Zile de harti in prima saptamana a Triodului

In calendarul ortodox, anumite zile de miercuri si vineri de peste an sunt insemnate in paranteza cu „harti”. Aceasta inseamna ca in acele zile nu mai este post, ci dezlegare la orice fel de mancare.
 
Aceste zile cu „harti” se gasesc presarate pe durata intregului an bisericesc: intre Nasterea Domnului (Craciunul) si Botezul Domnului (Boboteaza), in saptamana de dupa Invierea Domnului (Saptamana Luminata), in saptamana imediat urmatoare Pogorarii Duhului Sfant (Rusaliile) si in prima saptamana a Triodului (dupa Duminica vamesului si fariseului).
 
Zilele cu dezlegare la mancaruri s-au asezat astfel atat pentru bucuria marilor praznice imparatesti ce se oglindeste si in planulul trupesc, al hranei, cat si pentru rolul pedagogic din prima saptamana a Triodului.
 
Saptamana de „harti” de la inceputul perioadei Triodului isi ascunde semnificatiile in Evanghelia vamesului si fariseului ce s-a citit duminica in sfintele biserici. In aceasta se vorbeste despre felul mandru si laudaros al fariseului de a posti si despre smerenia vamesului, care era pacatos si marturisea aceasta in rugaciunea sa. Fariseul se lauda ca tine post si in acelasi timp il judeca pe vames, crezandu-se deasupra lui.
 
Pentru a ne pregati de post cum se cuvine – Postul Sfintelor Pasti ce se apropie – si pentru a nu tine post ca fariseul, cu ingamfare si lauda, Biserica a hotarat sa nu tinem deloc post in prima saptamana de la inceputul perioadei Triodului. Pe de alta parte, aceasta saptamana de dezlegari la de toate are si rolul de a pregati si intari credinciosii pentru marele post pe care urmeaza sa il parcurga, in toata asprimea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *