5 ganduri despre cum sa-ti pastrezi pacea sufletului

Trebuie sa va osteniti sa fie pace in casa voastra. Din fiecare dintre noi izvoraste pacea. Mai intai trebuie sa avem pacea in noi, si apoi o vom raspandi si celorlalti. Vedeti ca sunt foarte putini aici pe pamant, cei smeriti si blanzi, dar sunt fericiti. Nu se vatama, chiar daca-i ranesti. Oricum te-ai purta cu ei, sunt in pace si linistiti, te plang doar pe tine ca te chinui atat.

***
Avem pace atunci cand suntem cu Domnul si cu Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, caci ea ne ajuta intotdeauna cand o chemam. Iata reazemul nostru, care nu se schimba, care este acelasi in veci, care nu se va departa de la noi, care va fi cu noi in veac!

***
Daca suntem linistiti si pasnici, vom intra in randul sfintilor si al ingerilor. Asupra lor Domnul a revarsat darul harului Sau, si in sufletele lor nu-si afla loc insusiri din lumea aceasta.

***

Omule, nu-ti da pacea ta launtrica pentru nimic in lume. Impaca-te cu tine insuti, si atunci se vor impaca si cerurile si pamantul cu tine. Vedeti cat de adanci sunt aceste ganduri si de cate ori repeta acest lucru?, dar nici pana astazi n-am putut ajunge la aceasta treapta.

*** Cel mai insemnat lucru este, cred, paza pacii inimii. Sa nu va tulburati cu nici un chip. In inima trebuie sa domneasca pacea, linistea, tacerea, linistirea. Valmasagul gandurilor este starea duhurilor cazute (dracii, duhurile care au cazut de la Dumnezeu). Mintea noastra, asadar, se cere sa fie adunata, unita, atenta. Numai in mintea unita se poate salaslui Dumnezeu Cel Unul.

Sursa Staretul Tadei de la Manastirea Vitovnita, Cum iti sunt gandurile asa iti este si viata, Editura Predania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *