Biruieste raul prin bine!

 Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul cu binele!, ne invata Sfantul Apostol Pavel (Romani 12, 21). Apostolul neamurilor nu s-a oprit la cuvinte, ci a concretizat prin fapte invatatura lui. (A spune ca inveti pe cineva ceva, spunea Sfantul Serafim de Sarov, este ca si cum ai arunca o piatra din clopotnita pe pamant. A pune insa in practica ceea ce tu insuti inveti este ca si cum ai lua piatra de pe grumajii tai si ai arunca-o din nou in clopotnita. Si lumea isi da seama de acest lucru si nu-l pretuieste pe cel care da cu pietre din clopotnita, ci pe cel care le arunca din nou in clopotnita.)
 
Aflandu-se in Listra, multimile salbatice l-au tarat pe Sfantul Apostol Pavel ca pe o fiara in afara cetatii si, pline de turbare, au inceput sa-l loveasca cu pietre. Dupa ce l-au lasat aproape mort, s-au sculat si au plecat. Dumnezeu insa l-a insanatosit si apostolul si-a continuat calatoria. Ca om, ar fi trebuit sa se manie si sa nu mai calce in Listra. Insa acesta a facut tocmai invers. A revenit intr-adins la Listra si a propovaduit celor care l-au lovit cu pietre (v. Faptele Apostolilor 14, 8-22). Sfantul Ioan Gura de Aur spune: Credeti-ma ca putem sa patimim mai rau decat Pavel. Pe acesta l-au lovit cu pietre, insa pot sa ne loveasca pe noi cu cuvinte, care sunt mai rele decat pietrele.
 
Deci ce trebuie sa facem? Ceea ce a facut si Sfantul Pavel. Nu i-a urat pe vrajmasii sai, s-a intors la ei ca sa le faca bine prin propovaduirea lui. Sa nu zici: N-am facut nici un rau!. Pavel ce rau a facut, ca sa fie batut cu pietre? Te-a ocarat cel de langa tine? Sa taci! Si, daca poti, vorbeste-i cu bunatate. In acest fel, ai propovaduit si tu cuvantul. Ai invatat pe altii ingaduinta, blandetea (Omilia 31 la Faptele Apostolilor). Regula de viata sa-ti fie: Biruieste raul prin bine!.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *