Ce poate sa faca femeia pentru a-l motiva pe barbat sa se comporte barbateste

Sunt lucruri pe care femeia le poate face pentru a-si ajuta sotul sa se comporte asa cum se cuvine si a-si lua rolul de cap al familiei in serios. Pentru rezultate eficiente, este nevoie ca schimbarea sa fie de ambele parti. Deci si femeia sa renunte la anumite comportamente. Nu e nici un secret ca cicaleala si reprosul nu ajuta, ba chiar fac mai rau. Dar sa vedem ce ar putea face in schimb.
 
Ce poate sa faca femeia pentru a-l motiva pe barbat sa se comporte barbateste si sa-si asume responsabilitatea?
 
In primul rand, sa inceteze sa-l mai preseze. Presiunile, bombaneala etc. duc la un singur lucru: dorinta de a iesi de sub tutela sacaitoare.
 
Cu cat e mai puternica actiunea, cu atat e mai puternica si reactiunea, dupa cum stim din fizica. Bineinteles, poti sa fortezi pe cineva sa faca ceva, dar numai cu pistolul la tampla si pentru scurta vreme. De obicei, omul pe care incerci sa-l inveti ceva in felul acesta se inchide in sine.
 
Daca este mandru, pur si simplu priveste cu dispret toate acestea; daca nu, in el apar totala dezorientare si lipsa de incredere in propriile puteri, iar nivelul lui de autoapreciere (care si asa era scazut) scade sub zero. Si, bineinteles, nu va putea niciodata sa manifeste calitati barbatesti.
 
Ramane o singura iesire: sa punem deoparte biciul si sa luam bomboana. In general, barbatul are mare nevoie de lauda femeii: aceasta ii da siguranta de sine. In cazul dat, lauda nu trebuie confundata cu linguseala si fatarnicia.
 
Daca-l iubim pe om si ii vrem cu adevarat binele, daca dorim sa ne imbunatatim relatia cu el, lauda nu este lingusire, ci este necesar sa-l laudam, sa ii multumim pentru acel bine (fie el si mic) pe care-l face.
 
Comportamentul sotului nu poate fi influentat prin tipete de genul: Esti asa si pe dincolo, nu faci nimic!. Trebuie incurajate acele rare gesturi barbatesti pe care el le face uneori sau le-a facut candva. Trebuie folosita lauda, incurajarea, pentru a-i da incredere in puterile sale. Sa-i spuneti cat mai des ca vreti sa va sfatuiti cu el in cutare si cutare problema, sa va straduiti sa nu luati hotarari unilaterale, ci sa discutati in comun temele de tot felul.
 
Cum se spune, doua capete judeca mai bine decat unul singur. Daca sotul incepe sa manifeste anumite puncte tari, spuneti-i ca va mandriti cu el, ca e barbat adevarat etc. Chiar si de ceea ce a facut mai demult trebuie sa amintiti mai des, cu recunostinta. Nu e exclus ca atunci sa vrea sa repete gesturile respective.
 
Desigur, acest proces nu este rapid, nici simplu. Poate vor trece luni si chiar ani inainte ca situatia sa inceapa sa se indrepte, dar alta cale nu-i. Numai asa poate fi motivat cu adevarat omul, numai asa poate fi influentat in mod pozitiv. Principalul e ca sotia sa fie multumita chiar si de micii pasi pe care sotul ii face in intampinarea ei, sa aprecieze asta si sa nu uite sa-i multumeasca si sa-l incurajeze.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *