Cum ne rugam cand nu avem timp…

Cum sfatuiti sa se roage oamenii care au un program foarte incarcat: scoala, facultate, serviciu?
 
Scurt si des. Asta e. Cand? N-ai timp? Toti avem timp sa iesim sa mancam. Pai, inainte de a manca: cinci minute, cinci minute. Credeti-ma, chiar si rugaciunea pe care o spui, Tatal nostru inainte de masa, dar ce e greu sa mai adaugi siImparate ceresc la asta? Aduna-te si fa-o ca pe o inchinare Domnului: Imparate ceresc, Mangaietorule…
 
Zi-o cu toata dragostea si cu puterea ta, stiind ca nu prea ai timp sa te rogi, multumeste Domnului ca ai mancat si, in timp ce multumesti Domnului, zi si gandeste: Doamne, eu toata ziua mi-o pierd in desert, si acum Tu ma hranesti pe mine, toate cele bune mi le dai mie. Ganduri bune, de rugaciune.
 
Dupa aceea, te-ai sculat, multumeste-I Lui. Mai ai cinci minute, nu alerga! De ce alergam? Unde alergam? Scoala-te cinci minute si zi, daca mai ai langa masa unde mananci o Psaltire, din care poti sa citesti un psalm. Pai, nu este? Unde este? Cred ca inLavsaicon e o pilda cu taranul care ara si avea Psaltirea la capatul brazdei si cand ajungea acolo, citea un psalm si iar ara, si iar un psalm.
 
Intelegeti, cam asta este si starea noastra. Nu trebuie mult deodata, daca avem program incarcat. Si Dumnezeu, vazand straduinta noastra, dragostea noastra pentru rugaciunea aia mica de cinci minute, va pastra harul Sau asupra noastra pe toata vremea cat noi vom fi ocupati cu treburile.
 
Din Ieromonah Savatie Bastovoi, Puterea duhovniceasca a deznadejdii, Editura Reintregirea, Alba-Iulia, 2014, p. 33-34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *