Sa avem grija cum ne apropiem de sfintele moaste

In luna aprilie 1994 a venit la Hozeva un grup de inchinatori din Grecia. In grup era o femeie cu fiica ei. Mama era in varsta de 50 de ani, iar fiica de vreo 18. Cand fiica a incercat sa se apropie de racla Sfantului Ioan Iacob cu o lumanare aprinsa in maini, monahul Ghermanos, de origine greaca, a oprit-o sa se apropie si a scos-o afara din biserica pentru ca era imbracata necuviincios. Mama ei, fiind de partea fiicei, a sarit cu gura facand mare galagie la monahul Ghermanos, spunand ca fiica ei fiind domnisoara se poate imbraca oricum. La care monahul Ghermanos i-a zis: Biserica este loc sfant, loc de rugaciune. Nu este loc de distractii si nici plaja unde poti merge oricum, chiar si dezbracat.
 
Fiica, tulburata, a iesit afara pe balcon si cand mama ei s-a apropiat sa sarute racla Sfantului Ioan Iacob, Sfantul s-a intors cu fata spre ea, a oftat adanc si pe fata Sfantului erau numai picaturi de apa. Femeia a tipat si speriata fiind a luat-o la fuga pe scari coborand spre poarta, unde a cazut rupandu-si amandoua picioarele. Toata lumea s-a ingrozit de aceasta intamplare.
 
Parintii din manastire au luat-o pe targa si au dus-o pe femeie pana la autocar. Femeia a marturisit in fata tuturor ca ea este vinovata ca nu si-a crescut bine fiica si cand s-a apropiat sa se inchine avea indoiala asupra Sfantului Ioan Iacob zicand in mintea ei ca este un cadavru nu un Sfant. Apoi, cerandu-si iertare de la Parintele Ghermanos a marturisit ca pentru pacatele ei a pedepsit-o Sfantul Ioan Iacob.
 
De atunci, Sfantul Ioan Iacob a ramas cu capul intors spre dreapta, parca mustrandu-i pe cei ce se apropie fara evlavie si imbracati indecent.
 
Din Sfantul Ioan Iacob de la Neamt-Hozevitul, Opere complete, Editura Doxologia, 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *