Daca Dumnezeu stie dinainte ce voi deveni, pot eu oare sa schimb drumul meu?

Atunci, in al treilea an de studii la Academie, mi-a venit in minte gandul: Daca Dumnezeu stie dinainte ca eu voi deveni ucigas, pot eu oare sa schimb drumul meu? Daca pot, atunci cunoasterea nu e nimic, dar daca nu pot, atunci unde este libertatea?
 
Mult timp m-a chinuit intrebarea asta, fara sa pot afla raspuns. Nu puteam avea incredere in nici unul dintre prietenii mei, deoarece pe ei nu ii framantau astfel de intrebari. Si nu indrazneam sa-l intreb pe profesorul meu, pentru ca ma temeam ca ma vor crede eretic,cine putea sti?! La varsta aceasta iti trece orice prin minte, si eu am purtat multa vreme aceasta intrebare, pana ce am aflat un raspuns la Fericitul Augustin, prin notiunea de timp. Timpul, spune el, este un sir neintrerupt, care are trecut, prezent si viitor.
 
Trecutul a fost, nu mai exista; viitorul va fi, inca nu exista, dar acum ce este? E prezent, dar si acesta aproape ca nu exista, este punctul de atingere al trecutului cu viitorul, in care, de indata ce ai intrat, viitorul se preschimba mereu in trecut. Timpul exista numai pentru obiecte, materii, universuri, si, bineinteles, pentru noi, oamenii. Noi traim si cunoastem in categorii, spatii si cifre.
 
Aceste categorii nu exista pentru Dumnezeu. Pentru El nu exista nici trecut, nici viitor, ci numai vesnicul acum. Atunci cand vorbim de viitor, acest viitor este al nostru, nu si al Lui. Si aceste raspunsuri au devenit pentru mine solutia problemei care ma chinuia.
 
Patriarhul Pavel al Serbiei
 
Extras din interviul realizat in anul 1997 de Svetlana Luganskaia, pentru Pravmir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *