De ce se spune la cununie femeia sa se teama de barbat

Daca avem cate un cantaret de asta nazal, care vrea neaparat sa sublinieze, el subliniaza neaparat femeia sa se teama de barbat si o lungeste asa¦ E incorect, pentru ca Epistola catre Efeseni este construita in asa fel, incat ne atrage atentia cand femeia trebuie sa se teama de barbat: cand barbatul face pentru ea ceea ce a facut Hristos pentru Biserica, ori Mantuitorul pentru Biserica nu doar ca si-a dat viata, ci i-a dat sens in eshatologie. Nu cred ca exista o femeie al carei sens sa fie deschis de barbatul ei in vesnicie si sa nu inteleaga asta cu frica.
 
Noi tot spunem ca fundamentul casniciei este iubirea intre doi si uitam sa spunem ca intr-adevar iubirea lor e la fel de importanta ca faptul ca Dumnezeu le ingaduie sa mearga mai departe. Intotdeauna, cand este vorba despre taine, avem tendinta fie sa exageram fie o latura, fie cealalta.
 
Dumnezeu respecta iubirea omului, asta este important. Daca respecta iubirea omului, inseamna ca respecta femeia macar cat pe barbat: dovada ca i-a dat un rod in plus fata de barbat, la care el, slava Domnului, nu poate visa.
 
Exista atat de multa tandrete intr-un cuplu sanatos, incat tandretea este o forma de frica: mi-e teama sa nu te pierd; mi-e teama ca dimineata, cand ma trezesc, nu mai respiri langa mine, de exemplu. Oamenii se tem. Vad generatia parintilor mei, moartea tatalui a adus-o pe mama in situatia de a constata ce greu este sa nu mai ai subiectul iubirii. Dar sunt foarte multi oameni in jurul nostru care traiesc la fel.
 
In ianuarie eram internat in spital si auzeam cum pe coridor au adus un nene lovit de masina. Fusese lovit zdravan si era foarte in varsta, se auzea dupa voce. La un moment dat, il auzeam cum ii spunea sotiei sale ca e bine. Incredibil. Și medicii, si asistentele, si bolnavii, toti eram cu nod in gat. Au inceput sa planga toti. Era atata dragoste in ceea ce spunea el, era atata grija de a nu-l rani pe celalalt! Doua zile dupa aceea, am vazut-o pe femeie venind in vizita la sotul ei. E coplesitor, in fata unui astfel e tablou de iubire, n-ai cum sa nu intelegi ce inseamna teama de barbat. E o teama roditoare. Teama neroditoare este mitocania pe care o comporta cateodata barbatii, in propriile familii: ideea ca li se cuvine totul, princiaritatea fara coroana.
Pr. Constantin Necula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *