De ce unii cer ani la rand ceva si Dumnezeu nu le raspunde?

Ceea ce ni se intampla sufleteste si trupeste putem sa intampinam fie intr-un mod bun, fie intr-un mod rau, fie cu indiferenta. Am vazut trei frati care patimeau de aceeasi suferinta: primul s-a suparat, al doilea s-a aratat nepasator, in timp ce al treilea s-a bucurat.
 
Am vazut agricultori care semanau aceeasi samanta, dar cu scop diferit: unul ca sa-si plateasca datoriile, al doilea ca sa se imbogateasca, al treilea ca sa ofere daruri, al patrulea ca sa fie laudat de trecatori, al cincilea ca sa provoace invidie vrajmasilor sai si al saselea ca sa nu fie judecat ca lenes. Deci, fie ca postesti, fie ca priveghezi, fie ca miluiesti, fie ca slujesti fratelui tau, ingrijeste-te sa discerni pentru care motiv de mai sus o faci.
 
Uneori, impreuna cu apa curata scoatem si broasca raioasa. Astfel, in multe randuri, cultivand virtutile, satisfacem fara sa intelegem patimile care se identifica cu ele: iubirea de straini se confunda cu imbuibarea, iubirea cu desfranarea, intelepciunea cu viclenia, blandetea cu prefacatoria si moleseala, tacerea cu aroganta, nadejdea cu lenea, nevinovatia cu amaraciunea.
 
Sa nu ne mahnim cand cerem de ani de zile ceva lui Dumnezeu si nu ne da. Nu ne daruieste fie pentru ca o cerem la timpul sau modul nepotrivit, fie pentru ca suntem nevrednici sa primim, fie ca, primind, vom cadea in mandrie sau nepasare. (Sfantul Ioan Sinaitul Scararul)
 
Glasul Sfintilor Parinti, traducere de Parintele Victor Mihalache, Editura Egumenita, 2008, pp. 133-134

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *