Varsta pentru casatorie

Omul trebuie sa se casatoreasca intr-un anumit moment, atins la varste diferite de fiecare. Marea problema este daca la 26 de ani se poate administra taina Sf. Cununii cu punerea cununilor pe cap. Asta-i marea problema. Daca ti se pun cununile pe cap sau nu. Daca ti se pun, atunci este minunat, daca nu ti se pun, este foarte complicat.
 
Fiecare sa se cunoasca pe sine, sa se studieze si mai ales sa se roage. Sa zica asa: Doamne, invarte-le Tu cum vrei in folosul meu!. Si face 40 de zile de acatist, iar dupa aceea, iar se roaga si zice: Doamne, nu cum vreau eu, ci cum crezi Tu, care vezi in perspectiva, intrucat eu nu reusesc sa vad decat pana la nas¦ Si atunci Tu echilibreaza! Si te trezesti dupa aceea cu un mic semn! Dar trebuie sa-l sesizezi si sa-l accepti. Cu un mic semn. Din caruta de flori pe care ti-a tot carat-o cate unul de-a lungul vremii, acum brusc nu ti-a mai adus flori, ba ti-a mai zis si vreo doua in public; nu stiu pe ce linie te-a mai tras, te-a mai incadrat si in nu stiu ce categorie, iar tu faci ochii mari si nu-l mai recunosti! Daca ai dat acum glas constiintei tale pe de o parte si daca dai importanta gestului, atunci te-ai lamurit. Pentru ca o calitate pe care o ai inainte de casatorie se diminueaza dupa casatorie de 10.000 de ori, iar un defect pe care il ai inainte de casatorie se amplifica de 10.000 de ori. Asa ca nu se admite niciun compromis.
 
Bineinteles ca nu exista om perfect. Si atunci trebuie sa vedem care defecte sunt suportabile pentru noi. Suport eu sa fumeze? Nu suport. Dar sa dracuie? Nu. Suport eu sa nu gateasca mancare? Da, suport. Eu stiu sa fac mancare. Imi iau o sotie careia putin ii pasa de mancare. De ce? Pentru ca suport. Bine? Suport eu ca el sa n-aiba studiile mele? Da, suport. Nu ma intereseaza asta sau nu suport. Pai, cum pot eu sa ies in lume cu el, el cu scoala profesionala si eu cu licenta. Nu, nu se poate. Dar, daca suporti, se poate. Si tot asa. Ce castigi aici, pierzi dincolo. Ce gasesti extraordinar la o fata, nu gasesti la cealalta. Se poate prelungi situatia si te trezesti ca te incadrezi in varsta in care canoanele opresc sa se mai savarseasca casatoria! Apoi poti sa scrii o carte ca sa invete si altii din lunga mea gandire.
 
Din Parintele Nicolae Tanase, Sotul ideal, sotia ideala, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, p. 201-202

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *