Despre amestecul parintilor in casnicia copiilor

Sunt parinti care se opun la casatoria copiilor din motive mai mult subiective decat obiective, si sunt parinti care se amesteca in casnicia copiilor lor, incat ajung sa-i desparta pe copii.
 
De multe ori parintii fac greseli fata de copii, cum de altfel gresesc si copii in cele mai multe cazuri si nu asculta de parinti, de aceea multi nimeresc rau si spun ca n-ai avut noroc.
 
Atunci cand doi tineri se indragostesc si vor sa se casatoreasca, nu este bine ca parintii sa se opuna, trebuie sa le dea voie sa se casatoreasca pentru ca este foarte greu de a stapani firea si de a ocoli pacatul. De cele mai multe ori, tinerii cad in pacat si traiesc in desfranare din cauza ca parintii s-au opus casatoriei lor. Atunci, pacatul se rasfrange si asupra parintilor si vor raspunde pentru aceasta.
 
Parintii sunt datori sa-i invete de bine pe copii si sa le deschida ochii ca ceea ce vor copiii nu este bine pentru viitorul lor. Mai ales mama fetei si a baiatului simt daca se portivesc copii, mamelor le-a dat Dumnezeu acest simt ca sa-si pazeasca copii de rau. Mama este datoare sa avertizeze pe fica sau pe fiu: Vezi, dragul mamei, ce faci, deschide bine cohii, pentru ca mie nu mi se pare potrivita pentru tine fata sau baiatul acesta. Atunci, in acea clipa, mama vede si-i spune fetei: mi se pare ca o sa fie betiv baiatul acesta, sau c-o sa fie curvar, sau gelos, sau bataus, sau scandalagiu, s.a.m.d si o sfatuie pe fata sa nu se grabeasca si sa mai astepte pentru ca nu vede sa fie bine. La fel si mama baiatului vede in fata cu care vrea sa se casatoreasca fiul ei calitati si defecte care va pune in pericol linistea si indisolubilitatea casatoriei lor.
 
Dar, de cele mai multe ori copii se indragostesc, nu mai vad si nu mai aud pe parintii si nici pe cei din jur si insista sa se casatoreasca. Ca sa linisteasca pe parinti si sa le dea binecuvantarea de a se casatori asigura pe mama ca nu este si n-o sa fie asa! sau am sa-l indrept pe calea cea buna! De indreptat este foarte greu sau imposibil. Barbatul sau femeia geloasa nu pot fi indreptati. Barbatul sau femeia desfranata, la fel, nu pot fi indreptati. Barbatul sau femeia betiva, nu pot fi indreptati. Dimpotriva, dupa casatorie si pe timp ce va trece, boala si pacatul (patima) de care sunt stapaniti se va agrava si mai mult si va crea multa suferinta partenerului de viata.
 
De aceea va fi vai de copii care nu vor asculta de parinti si nu vor lua in serios temerile si ceea ce simt parintii pentru ei si vor face pasul casatoriei in felul acesta. Va merita viata grea pe care o va duce pentru neascultare. Va fi crucea pe care si-au ales-o. Daca, copiii se incapataneaza de a asculta pe parinti si de a nu primi sfaturile bune ale parintilor, va trebui ca parintii sa le dea voie sa se casatoreasca, pentru ca ei, copiii, asta si-au ales. Cu cat se vor opune parintii la casatoria copiilor cu atat copii se vor incapatana sa nu-i asculte si chiar sa-i urasca pe parinti pentru aceasta, apoi, vor trai necununati, facand pacatul desfranarii. De aceea, parintii trebuie sa le dea voie sa se casatoreasca pentru ca mai tarziu, copiii vor regreta ca au fost neascultatori si singuri vor recunoaste ca-si merita soarta sau crucea pe care si-au ales-o .
 
Vai de parintii care se amesteca in viata copiilor casatoriti si le strica casa! Soacra pentru ca nu-i place nora sau pentru ca nu joaca nora dupa cum canta ea, va cauta sa-l desparta pe fiu de nora chiar daca la mijloc sunt 2-3 copii. Dusmanul casniciei copiilor sunt chiar parintii.
 
Unele mame de baieti sunt geloase ca dragostea fiului ei este impartita cu o alta femeie si cu multa ura se pornesc impotriva nurorilor. Aceasta ura pornita dintr-o gelozie oarba a soacrei pune in pericol casnicia copiilor. Sunt unii parintii posesivi. Vor ca ei sa stie tot ce fac copii casatoriti, ce mananca, cand se scoala, cat de gospodina este nora sau ginerele, cat de harnici, cat gunoi sta dupa usa, cate vase nu-s spalate, si fac observatii. Repetandu-se aceste observatii, de la un momentdat deranjeaza si se creaza conflictul.
 
Unele mame ca sa se razbune pe nurori, atata pe fii lor de a fi barbati si de a pune la punct femeia, urmand s-o certe, s-o jigneasca si chiar s-o bata. Atunci, soacra e razbunata. Nurorile isi dau seama de unde li se trage si se razbuna si ele in felul lor pe soacre. Si asa conflictul este alimentat pana ce ajung la un deznodamant nedorit, despartirea, divortul. Si atunci vai de parintii care au despartit casatoria copiilor lor. Ce spune la Sfanta Scriptura: Ceea ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta. Asa se fac parintii vrajmasii copiilor lor, vrajmasii Sfintelor Taine si vrajmasii lui Dumnezeu. De aceea, acest vai este foarte mare pentru parinti.
 
Extras din
Pe treptele suirii catre cer. Ne vorbeste parintele Ilarion Argatu, Editura Mila Crestina, Falticeni, 2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *