Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma!

Multi dintre cei ce vin aici, la Katunakia, imi zic: Da-ne un cuvant de folos. Ei, sa va spun unul: inchinati rugaciunii lui Iisus macar o jumatate de ora din douazeci si patru, dupa programul lumesc, pe la ora 10-11 inainte de miezul noptii. Spuneti Rugaciunea fara sa luati metanierul in mana; rugator, cereti cu lacrimi mila Sa: Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma, asa!¦
 
Sa o lucrezi, si vei vedea ce roade iti va aduce! Daca izbutesti jumatate de ora, fa mai apoi Rugaciunea o ora; numai sa fii atent ca in ora aceea nici telefonul sa nu sune, nici somnul sau vreun gand de hula sa nu te loveasca. Nimic! Inchide telefonul, sfarseste-ti toate treburile si fa lucrarea aceasta, macar jumatate de ora, nu mai mult. Asta e! Si vei vedea ca sadesti un pomisor, iar maine-poimaine o sa dea roada. Si Sfantul Ioan Gura-de-aur, si Sfantul Vasile de la aceasta lucrare au pornit, de la un pomisor, au ajuns luminatorii lumii!
 
Copiii mei, temelia vietii in Hristos sunt cele doua mari Taine: rugaciunea si Dumnezeiasca Impartasanie. Sa ascultati sfaturile si poruncile duhovnicului, mai ales cu privire la aceste doua mari Taine. Pentru a cladi o adevarata viata, este nevoie de o piatra adevarata, iar piatra este Hristos. Chemarea lui Hristos prin rugaciune si impartasirea cu Trupul si Sangele de-viata-facator al lui Hristos este inceputul si sfarsitul vietii in Hristos. Acesta este canonul pentru voi, cei ce va aflati in lume. Hristos va iubeste! Sa aveti nadejde in El, fiindca cine nadajduieste in Hristos nu da gres niciodata.
 
In rugaciunea mintii Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma se gaseste rugaminte, multumire, mangaiere, slavire, pocainta. Diavolul incepe intai sa fiarba, apoi sa plesneasca, iar mai incolo fuge departe.
 
Vrei sa simti negraita bucurie atunci cand plangi si sa spui: Iti multumesc, Doamne, ca nu m-ai trecut cu vederea si nu mi-ai dat dupa pacatele mele, ci imi dai mereu atata bucurie? Vrei sa vezi pe Hristos si pe Maica Sa? Vrei sa vezi Raiul inca din lumea aceasta? Rosteste Rugaciunea lui Iisus, si va veni ziua in care vei spune numai rugaciunea aceasta. 

Parintele Efrem Katunakiotu
l
 
(din cartea Parintii contemporani ne vorbesc despre razboiul cu metaniile in mana, editura Familia Ortodoxa, 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *