Este frumusetea o binecuvintare si uritenia un blestem?

De ce unii oameni se nasc frumosi fizic, iar altii uriti? Are aceasta vreo legatura cu binecuvintarile sau blestemele Domnului? Este frumusetea o binecuvintare si uritenia un blestem? Astazi tot mai multi oameni, mai ales femei, apeleaza la doctori pentru a-si modela infatisarea, caci interventiile de acest fel au devenit foarte accesibile. E pacat sa-ti faci operatii de infrumusetare?
 
FRUMUSETEA este o binecuvintare, fara indoiala, desi pentru unii se transforma in blestem. La fel cum uritenia ar putea fi un blestem, desi multi au transformat-o in binecuvintare, aratind o frumusete sufleteasca prin care s-au facut iubiti.
 
In Vechiul Testament frumusetea trupeasca era socotita o binecuvintare si avem foarte multe locuri in care oamenii erau descrisi ca fiind frumosi fizic, de la Sarra la David, de la Berseba la fiicele lui Iov. In Noul Testament insa nu mai avem nici o descriere a aspectului fizic, cu exceptia vamesului Zaheu despre care se zice ca era mic de statura. In rest nu gasim nici o descriere a lui Hristos sau a apostolilor, nici cum aveau parul si nici ce culoare aveau ochii. Asa intelegem ca Noul Testament, spre deosebire de Vechiul, este un testament al spiritului, si detaliile cu referire la frumusetea sau uritenia fizica nu mai conteaza.
 
Astazi, datorita felului rapid si global in care circula informatia, cunoastem multe exemple cind oameni cu defecte majore din nastere sau dobindite in urma unor accidente s-au aratat a fi mai frumosi si mai puternici prin inteligenta, bunatate si perseverenta decit majoritatea oamenilor nascuti frumosi. La fel cum multe stele de film, muzica sau din lumea modei au ajuns sa-si iroseasca frumusetea, sa si-o piarda la propriu si sa sfirseasca in boala, abandon si moarte in mizerie.
 
Nu oamenii lipsiti de o stralucire trupeasca isi fac operatii de infrumusetare, ci tocmai cei frumosi si mindri. Una este sa recurgi la o operatie dupa un grav accident, dupa o arsura, si alta este sa-ti schimbi nasul, picioarele, urechile, buzele si alte parti ale corpului, de altfel sanatoase. Din nefericire, oamenii inca nu au reusit sa faca pe nimeni mai frumos. E adevarat, au reusit sa faca dintr-un nas acvilin un nas drept si mic. Dar cine a zis ca un nas drept e mai frumos decit unul acvilin? Au reusit sa faca din niste buze subtiri une le mai groase: dar de ce buzele mai groase sint mai frumoase decit buzele subtiri? Gura exprima fermitate sau bunatate, cumintenie sau rautate, fiind oglinda sufletului, la fel ca ochii. Nu marimea buzelor face gura frumoasa, ci echilibrul sufletesc si obiceiul de a vorbi cumpatat si frumos. O gura frumoasa si dorita este aceea care vorbeste dulce, care are intotdeauna cuvintul potrivit. Si o ureche frumoasa nu este o ureche mica sau mare, lipita de cap sau clapauga, ci urechea care stie sa asculte. Picioarele frumoase nu sint nici lungi, nici scurte, nici groase, nici subtiri, ci acelea care alearga spre tine la nevoie. Mainile dorite nu sint cu degete lungi, nici scurte, nu sint nici aspre si nici moi, manile frumoase sint acelea care se intind spre tine atunci cand ramai singur.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *