Fiti recunoscatori si veti fi fericiti!
Oamenii ar trebui sa invete sa fie recunoscatori. Cu ce cuvant a batut usor Hristos la usa sufletului nostru duminica trecuta la Liturghie, incercand sa-si faca loc in inima noastra? Intoarce-te in casa ta si spune cat bine ti-a facut tie Dumnezeu. (Luca 8, 39) Noi nu stim sa spunem Binele din viata noastra, ci vedem doar intunericul. Suntem atat de binecuvantati, avem atatea daruri, suntem atat de liberi, avem atatia oameni frumosi in jurul nostru care ne iubesc si nu vedem! Nu stim sa multumim pentru ceea ce avem si vedem doar ceea ce ne lipseste. Și de aici ne doare capul.
Chiar este atat de greu sa spui cuiva multumesc sau sa fii recunoscator pentru un lucru? Este atat de greu sa fii recunoscator unei persoane sau pentru ceva bun din viata ta? Se schimba ceva in interiorul tau si, dupa ce faci acest act de recunostinta, persoana care il primeste din partea ta zambeste si se bucura, iar acel zambet se intoarce si se aseaza si pe fata ta. A fi recunoscator nu inseamna doar a spune multumesc, inseamna mult mai mult. Nu este vorba doar de bune maniere sau bun simt, este vorba despre ceva ce majoritatea au uitat sa acorde, in schimb solicita de la ceilalti acel ceva fara ezitare. Este vorba despre respect.
Daca tu nu esti recunoscator in fiecare zi pentru lumea in care traiesti, pentru persoanele care fac ceva pentru tine, pentru lucruri care te influenteaza si iti sunt benefice, atunci inseamna ca nu esti, cel putin, respectuos. Si te intrebi de ce lumea nu te respecta. Dar undeva acolo, in interiorul tau, sta o forta care asteapta sa fie eliberata, forta recunostintei. Te-ai gandit vreodata ca si acest aspect, foarte important de altfel, poate fi o cauza a negativismului din viata ta? A lipsei de incredere in tine si in ce te inconjoara? A lipsei de motivatie de a face ceva in viata? A unei atitudini care de fapt nu exista pentru ca tu o tii blocata in tine?
Am invatat ca recunostinta te poate conduce pe drumul catre succes, atat pe plan mental, cat si fizic, spiritual si emotional. Recunostinta este o stare. Este ceva ce vine si pleaca, dar poti ajunge la ea oricand. Impreuna cu experienta de viata, dragoste, intelegere, apreciere, vei continua si vei reusi sa intelegi, chiar sa imbratisezi aceasta stare. Neurostiintele dau marturie despre neurogeneza si neuroplasticitatea creierului in starea de recunostinta!