Eu niciodata nu judec persoanele in functie de ce mananca!

Cum vedeti dumneavoastra persoanele vegetariene?
 
Eu niciodata nu judec persoanele in functie de ce mananca! Si, cu mila lui Dumnezeu, ma straduiesc sa nu-i mai judec nici in functie de comportamentul lor. Daca ma supara, ii cert sau le comunic ce simt dar incerc sa nu-i judec. Ma uit, asa, la cate un om care face rele mari si zic: Doamne, oare pe cine pitesti Tu acolo, ca daca ii vine ceasul intr-o zi, cine stie ce ajunge. Mari pacatosi au ajuns mari sfinti.
 
Asa ca eu nu mai judec dupa ce face si in nici un caz dupa ce mananca. Buni sunt si carnatii, buna-i si salata de morcovi, de varza¦ Sa nu-ti influenteze mancarea iubirea, zice Sfantul Apostol. Nu judeca pe cel care mananca carnati, dar cearta-i pe acela care mananca carnati in post, daca zice ca-l crestin, pentru ca noi nu postim ca sa ne mandrim cu asta. Implinim o porunca a mamei noastre Biserici care stie ce-i bine sa facem si ce nu. Sa nu facem din mancare un idol. Nimeni nu se mantuieste prin mancare vegetariana. Multi calugari nu mananca carne, dar asta-i ascultare. Eu nu mananc carne de mai mult timp. Am fost vegetariana si mai demult, dar asta pentru ca imi facea mai bine la fierea mea, pentru defectiunile mele. Nu aceasta ne mantuieste.
 
Nu faceti idol din mancare. Sa fie moarta, sa fie vie, sa fie de ieri, sa fie de alaltaieri¦ si-si bate vrajmasul joc de noi si pe linia asta. Zice: Sa-l fierb, sa nu-l fierb, il fierb 5 minute, il fierb 10 minute, il bag dincolo, il scot dincolo. Nu! Sa fim liberi! Si mancarea vegetariana e foarte buna. E bine sa fie cruda. Dar Dumnezeu a zis sa mancam morcovi cruzi? Da ce, suntem iepurasi? Mancarea gatita e si ea rodul bucuriei mele de a face mancare. Sigur ca daca o fac prost si prajesc slanina, face rãu. Nici nu-i admir, dar nici nu-i dispretuiesc pe vegetarieni.
 
Ne putem vindeca de anumite boli prin anumite regimuri. De ce? Pentru ca Dumnezeu a pus leacuri in cele create de El pe pamant. Dar fara rugaciune, fara Dumnezeu e iluzorie vindecarea noastra.
 
Monahia Siluana Vlad, Mestesugul bucuriei, Cum dobandim bucuria deplina, ce nimeni n-o va lua de la noi, Editura Doxologia, 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *