Faci raul, te va pedepsi Dumnezeu; faci binele, te pot pedepsi oamenii!

Unui tanar care sufera si intr-un fel, si in altul. 
 
Scrisoarea ta m-a miscat mult. N-am sa-ti ascund: am plans asupra ei, citind-o si recitind-o de mai multe ori. In ea este inscrisa intreaga drama a vietii omenesti. Imi scrii ca ai crescut cu totul in ticalosie. Mai ales furtul iti statea in obicei, dar te pazeai cu indemanare, si toti te laudau ca pe un tanar de treaba. Odata, insa, ai fost prins furand si fugarit. Ai fugit si ti-ai rupt piciorul. Nimeni nu a aflat taina ta. Au chemat doctorul. Doctorul ti-a zis ca s-a terminat cu piciorul.
 
Au chemat preotul sa citeasca rugaciune. Rugaciunea, spui tu, nu a ajutat piciorului tau rupt, dar ti-a cutremurat sufletul.
 
Ti-ai amintit de Dumnezeu, si ti s-a facut sila de viata ta ticaloasa. Te-ai pocait cu sufletul si ai fagaduit ca vei trai dupa legea lui Dumnezeu.
 
Si atunci, cum spui ca rugaciunea nu ti-a ajutat? Te-a desteptat; a inviat sufletul tau. Si asta este principalul. Ai platit sufletul cu un picior. Ieftin l-ai platit.
 
Fii linistit. Dar asta nu e totul. Dupa ce te-ai inzdravenit, ai inceput sa te rogi lui Dumnezeu cu osardie. Atunci, unii te-au reclamat ca vrajitor si descantator. Si ai fost pedepsit de autoritati. Acest lucru te-a tulburat mult, si de aceea scrii intreband ce inseamna asta.
 
Inseamna ca este stramt drumul ce duce in imparatia lui Dumnezeu.
 
Mantuitorul i-a preintampinat cu privire la acest lucru pe cei ce merg in urma Lui. Si aici nu trebuie sa incapa mirarea.
 
Faci raul, te va pedepsi Dumnezeu; faci binele, te pot pedepsi oamenii. Daca faci raul, oamenii pot sa te si laude, insa Dumnezeu te va pedepsi. Daca faci binele, oamenii pot sa te si pedepseasca, insa Dumnezeu te va rasplati.
 
Hristos a facut doar binele, si totusi oamenii L-au rastignit. Nu te uita la oameni. Trebuie sa tinzi catre Dumnezeu.
 
Ai dat un picior pentru suflet. Daca trebuie, da-ti pentru suflet trupul tot. Si totusi, ai platit ieftin pentru sufletul tau. Fiindca ai dat putreziciune pentru un margaritar de mult pret.
 
Nu te teme. Tu doar sa propasesti pe calea pe care ai apucat-o.
 
Dumnezeu sa iti fie intr-ajutor!
 
Episcop Nicolae Velimirovici Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi. Scrisori misionare. Bucuresti, 2002, editura Sofia, p.16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *