V-ati gandit vreodata cate pierdeti atunci cand nu veniti din timp la biserica?

Se cuvine sa stim ca in fiecare dimineata la biserici se savarseste Utrenia si in continuare Dumnezeiasca Liturghie, daca este Duminica sau sarbatoare, iar in fiecare dupa-amiaza se savarseste Vecernia, iar la unele biserici si Paraclisul. Suna clopotul in fiecare dimineata, suna si in fiecare dupa amiaza, ca sa ne aduca aminte ca incepe o rugaciune de obste si ne cheama la ea. Multi cred ca aceste slujbe ii privesc pe preoti sau pe monahi si se savarsesc pentru ei. Nu, fratii mei, slujbele nu-i privesc numai pe preoti si pe monahi, ci ne privesc pe toti. De aceea toti, daca este cu putinta, suntem datori sa mergem in biserici la aceste ore.
 
Aici va rog sa-mi ingaduiti sa fac o observatie si, totodata, sa formulez si o rugaminte. In fiecare Duminica si sarbatoare cei mai multi veniti la biserica in ultima jumatate de ora sau chiar sfert de ora, adica cu putin inainte de a se sfarsi Dumnezeiasca Liturghie, si va simtiti satisfacuti ca v-ati implinit indatorirea de a merge la biserica. Unii treceti pe la biserica dupa terminarea Dumnezeiestii Liturghii, aprindeti o lumanare si va simtiti multumiti.
 
Suna clopotul prima data si ne spune: Veniti, ca incepem slujba!. Suna a doua oara, atunci cand se canta imnul Maicii Domnului: Ceea ce esti mai cinstita¦ si ne sileste sa ne grabim. Suna si a treia oara, la Doxologie, ca sa ne spuna: Intram in Dumnezeiasca Liturghie, ati intarziat. Cu toate acestea noi inca mai intarziem.
 
La teatru, dupa ce a inceput reprezentatia, se inchid usile, si chiar un minut de intarziem, ramanem afara. La programele de la televizor nu pierdem nici un minut, la serviciu trebuie sa-ti marchezi cartela la ora stabilita, la intalnirile noastre, la cumparaturile noastre, peste tot ne straduim sa fim punctuali si vai de cel care nu-si tine orarul cu exactitate. Numai intr-un lucru nu ne respectam orarul, in mersul la biserica.
 
Dumnezeu asteapta, Dumnezeu nu pedepseste, Dumnezeu nu are ceas. Dar v-ati gandit vreodata cate pierdeti atunci cand nu veniti din timp la biserica? Ma refer mai ales la slujbele de Duminica, in timpul carora premerge Utrenia si urmeaza Dumnezeiasca Liturghie. Utrenia este pregatirea preotului si a credinciosilor pentru Dumnezeiasca Liturghie. Din pacate, putini crestini vin la Utrenie, dar acestia dobandesc mult. Cei mai multi nici nu stiu ce inseamna Utrenie, dar nici Dumnezeiasca Liturghie nu stiu ce este, de vreme ce vin in ultima clipa, chiar si atunci cand vor sa se impartaseasca.
 
Fratilor, sa invatam ce inseamna cultul dumnezeiesc, sa aflam ce importanta are el pentru viata noastra, pentru a participa cu o dorinta arzatoare la el, si astfel sa ne bucuram de foloasele lui. Și sa consideram o mare paguba, atunci cand pierdem chiar si cateva minute, iar nu ceasuri, din slujba dumnezeiasca.
 
sursa marturieathonita.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *